Lovrić: Uredba je zalog pravednijeg budućeg rasta plaća

Foto: Otvoreno / HRT

U travnju se očekuje isplata plaća prema Vladinim Uredbama kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za plaće u državnim i javnim službama. O uredbama se raspravljalo u emisiji Otvoreno u koju su bili pozvani i predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, međutim sindikat večeras nikoga nije delegirao u emisiju.

– Prihvatili smo sve što je bilo konkretno i korektno obrazloženo, sve što su bile konkretne primjedbe po pitanju i verifikacije određenih stvari, koje možda kroz metodologiju nismo dovoljno valorizirali, odgovorio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na pitanje što je usvojeno od primjedbi sindikata.

– Kroz privilegiran dijalog po prvi put smo uključili sindikate, što do sad nije bila praksa. Mi s našim sindikalnim partnerima smo do sad uvijek pregovarali oko osnovice plaća u državnom i javnom sektoru, a sada smo trajno kroz zakon i kroz ove uredbe uključili i sindikate da zajednički definiramo koji će biti koeficijenti za naredno razdoblje za 244.000 naših zaposlenih u državnom i javnom sektoru, naglasio je ministar.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata u srednjim školama rekla je da je uredba bila nužna te je zalog pravednijeg budućeg rasta plaća, piše HRT.

– Mi smo do sada imali koeficijente, ali nikada nismo znali koji sektor ima dodataka. Nismo znali kolika je stvarna plaća na pojedinom radnom mjestu. Neovisno o prekovremenim satima i ostalim dodacima. Sada barem znamo da to radno mjesto nosi određeni koeficijent koji sadrži u sebi sve dosadašnje dodatke. I to nam je uistinu jedan veliki iskorak u kvalitetnom budućem kolektivnom pregovaranju. Jer vi sad imate usporedive kategorije. To je bila velika hrabrost, rekla je i dodala da nikada nisu svi u potpunosti zadovoljni svim rješenjima.

Naglasila je da nastavnici imaju potrebu i očekivanja od sindikata da se za njih zauzimaju u svim pogledima, u plaćama, ali i zaštite na radnom mjestu.

Rast plaćanja je neupitan, no je li dovoljan?
Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak rekla je da se javljaju kolege iz cijele Hrvatske, medicinske sestre i tehničari.

– Neki su zadovoljni, a neki nezadovoljni, no ima nade da ćemo u budućnosti pokušati “pomaknuti” dio ljudi koji sada nisu zadovoljni. To su uglavnom naše medicinske sestre koje su najbrojnije u sustavu i mislimo da možda ponekad, gledajući povećanje plaća, u odnosu na neke druge u sustavu, uvijek nekako prođemo lošije jer nas je najviše, upozorila je.

– U sektoru zdravstva ovo povećanje iznosi 215 milijuna eura za redovan rad, odnosno 280 milijuna eura ukupno, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, koji je povećanje nazvao “povijesnim”.

– Morate se podsjetiti da smo u travnju prošle godine napravili izmjenu Uredbe o koeficijentima i nazivima radnih mjesta, kojima smo liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i mladim liječnicima koji su na specijalizaciji značajno podigli koeficijente, rekao je i dodao da su izjednačeni specijalisti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.

Uredba se danas na Vladi donijela nakon zaista dugotrajnog procesa, naglasio je ministar Piletić i rekao da mu nije jasno zbog čega Željko Stipić iz Sindikata Preporod plasira u javnost poprilično neistinite teze, piše HRT.

– Nije se žurilo s uredbom, ona se donijela na vrijeme, nakon temeljitih konzultacija svih koji su zainteresirani za ovaj proces, jednako kao što su u tom procesu na svoj način sudjelovali i gospodin Matija Kroflin (NSZVO) i gospodin Stipić. Toliko buke i želje za javnim prostorom od osobe koja kada je dobila priliku da Vladi kaže što misli o konačnom prijedlogu teksta uredbe, nije odgovorila apsolutno ništa, rekao je Piletić o čelniku Sindikata Preporod.

– Ova Uredba vrhunac je reforme plaća na način da je napokon imamo pregledan i usporediv sustav, rezultira time da će svima u državnom i javnom sektoru rasti plaće više od 15% prosječno, zaključio je Piletić te najavio nastavak pregovora oko osnovice.

Kolike će plaće imati medicinske sestre, učitelji, policajci? “Inflacija pojede povećanje prije nego što sjedne plaća”

Share This Article