Kolike će plaće imati medicinske sestre, učitelji, policajci? “Inflacija pojede povećanje prije nego što sjedne plaća”

Foto: Unsplash

Plaće rastu vojnicima, policajcima, liječnicima, učiteljima, profesorima. Ukupno 244.000 radnika u državnim i javnim službama dobit će više novca. Ovo će povećanje državu stajati milijardu i 630 milijuna eura. Reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan izvještava tko će kakvu plaću imati.

Premijer Andrej Plenković na sjednicu Vlade stigao je noseći darove…

”To su uredbe koje se odnose na najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada”, rekao je Andrej Plenković.

Primjerice, plaća učitelja bit će 1289 eura. Medicinska sestra imat će 1022 eura. Liječnik 1815 eura, a socijalni radnik 1381 euro.
Od zaposlenika u državnoj upravi, izdvajamo referenta kojem će plaća u travnju iznositi 952 eura. Policajcima će plaća iznositi 1051 euro, piše Dnevnik.hr.

To su osnovne neto plaće, bez primjerice prekovremenih sati ili plaćenih dodataka.

Pa dok je premijer u zgradi nacionalne knjižnice uvjeravao: ”Mi smo prionuli reformi koja je imala jedno temeljno načelo, jedan temeljni cilj: imati jednaku plaću za jednak rad, neovisno o tome tko je u kojem resoru ili službi zaposlen”.

Članovi dijela sindikata u obrazovanju pred zgradom su iskazivali svoje nezadovoljstvo.

”Kažu to je reforma svih reformi… A ta reforma svih reformi svela se zapravo samo na jedno – a to je vrlo jednostavno: tko je jamio, taj je jamio”, kazao je Željko Stipić, sindikat Preporod.

Učitelji koji su se ondje okupili stigli su iz raznih dijelova Hrvatske.

Irena već 20 godina predaje matematiku, ima status mentorice i nije zadovoljna.

”Nije izbalansirano, taj platni razred u koji smo smješteni, apsolutno smo nezadovoljni, povećanja koja smo dobili, naglašavamo, inflacija ih pojede prije nego što sjedne plaća”, poručuje Irena Bego, nastavnica matematike.

Odgovor im je brzo stigao od resornog ministra.

”Nezadovoljan je sindikat Preporod, jedini sindikat koji konkretno nije ništa rekao nego je cijelo vrijeme samo pričao o određenim generalnim stavovima”, kazao je Radovan Fuchs, ministar obrazovanja (HDZ).

Iris je magistra sestrinstva – u sustavu je već 30 godina, a trenutačno je njezino radno mjesto klinika za psihijatriju.

“Solidno je, okej, solidna je povišica, ne mogu sada biti prenesretna, žao mi je nekih drugih, srednjeg stručnog kadra, sestara koje su neprepoznate”, kaže Iris Marin Prižmić, magistra medicinskog sestrinstva.

”Jedan dio članstva je zadovoljan, jedan nije zadovoljan, vidjet ćemo na kraju krajeva kad dobijemo isplatu plaća kako će to izgledati i u kojem omjeru će ta plaća rasti”, rekla je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Sindikati liječnika smatraju kako je dobar dio prijedloga ipak prihvaćen.

”Ako se politika nastavi kretati u smjeru u kojem se počela kretati s ovom uredbom, onda štrajk neće biti ni potreban. Ali pozorno pratimo njihove poteze, gledamo što rade i ako će trebati reagirati, znat ćemo to”, kazala je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Plaće rastu i vojnicima, ali i policajcima.

”Naravno da je svaki normalan čovjek zadovoljan s povećanjem, sad da će svi bit zadovoljni, naravno da neće”, smatra .

Ipak – 244.000 zaposlenih u državnoj službi i javnoj upravi konkretne učinke ove povišice znat će u travnju kad će na račune sjesti prve uvećane plaće, piše Dnevnik.hr.

Share This Article