Potpisan sporazum oko Maksimira, Crkva dobila deset drugih lokacija

Screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević potpisali su u Banskim dvorima sporazum kojim je okončan 27-godišnji spor oko zemljišta na kojemu je izgrađen stadion u Maksimiru.

Podsjetimo, u prosincu je Plenković na sjednici Vlade objavio kako je postignut dogovor. Vlada, Grad i Zagrebačka nadbiskupija danas su i službeno potpisali taj sporazum kojim Crkva daruje Gradu zemljište na zagrebačkim Sveticama, a Vlada u zamjenu Crkvi daje deset drugih lokacija na kojima se može izgraditi sakralne ili druge crkvene objekte, prenosi N1.

Sad ostaje za vidjeti hoće ili se i kad početi graditi novi stadion.

“Izražavam zadovoljstvo na mogućnosti da smo mogli baš u ovo vrijeme realizirati ovaj ugovor koji će biti na korist svim građanima grada Zagreba. Dok smo razgovarali, bila je uvijek ideja da u crkvi u prvom planu je dobro crkve i htjeli smo to pokazati tako da ovih deset lokacija, da se tamo grade crkveni objekti, možda dječji vrtići i sve ono što bude potrebno na tom području”, rekao je Dražen Kutleša.

“Danas je doista bitan dan jer se nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni sport. Upravo zbog ovog spora u prošlosti se nije išlo na izgradnju novog već rekonstrukciju starog stadiona. Zadovoljan sam što se ovaj problem riješio u mandatu ove Gradske uprave, tako smo pokazali da se mogu riješiti i najteži problemi”, rekao je na potpisivanju sporazuma Tomislav Tomašević.

Crkva je ovim sporazumom odustala od naturalnog povrat maksimirskih nekretnina, a one su pripale Gradu Zagrebu.

“Nakon ovoga, nema više prepreka za izgradnju novog maksimirskog stadiona. Smatramo da se stadion može izgraditi privatnim sredstvima. Vjerujemo da se stadion može izgraditi sponzorskim novcem, a ne gradskim”, rekao je Tomašević i objasnio da će rekonstrukcijom stadiona u Kranjčevićevoj, kao i ovoga u Maksimiru Zagreb dobiti čak dva nova stadiona.

“Danas zaista, gledajući perspektivu Maksimira, Dinama, reprezentacije, stadiona i sporta, možemo reći da je riječ o povijesnom danu koji rješava gotovo tri desetljeća star problem koji je bio prepreka za izgradnju novog stadiona kakav Zagreb, Zagrepčani i Hrvatska zaslužuju”, rekao je Plenković i zahvalio svima koji su sudjelovali za pronalaženjem rješenja kojim će svi biti zadovoljni.

“Vrijeme je da prionemo u drugu fazu i da do idućeg svjetskog prvenstva u Zagrebu imamo novi stadion”, zaključio je Plenković.

Share This Article