Nakon Pariza i u Njemačkoj se javljaju ideje o progonu SUV-ova

Photo by Karl Köhler on Unsplash

Njemačka ekološka organizacija Deutsche Umwelthilfe želi pojačati svoju borbu protiv teških automobila u gradskim središtima.

Organizacija za zaštitu okoliša najavila je inicijative u mnogim njemačkim gradovima za rješavanje “poplave prevelikih vozila”, pozivajući na veće naknade za parkiranje, javlja dpa.

Građani mogu predložiti grad u kojem organizacija za zaštitu okoliša treba podnijeti službeni zahtjev za mjere protiv takvih automobila.

U Parizu je na referendumu odobren gradski plan da se utrostruče naknade za parkiranje teških automobila. Od rujna će sat parkiranja u centru grada koštati 18 eura (19,45 dolara) za teška sportska terenska vozila (SUV) i druga glomazna vozila.

Naknada bi se primjenjivala na turiste i posjetitelje, međutim stanovnici, trgovci i službe za njegu mogu podnijeti zahtjev za izuzeće. Promjena se ne bi odnosila na privatna parkirališta.

Njemačka udruga gradova zauzela se za lokalno koordinirane odluke o prometu.

“Našim gradskim središtima prijeti opasnost da ih zaguše preveliki gradski SUV-ovi i lifestyle pick-upovi”, rekao je Jürgen Resch, savezni direktor Umwelthilfea.

Organizacija za zaštitu okoliša također želi da dozvola za parkiranje stanara košta najmanje 360 eura godišnje, a za vozila duža od 5 metara uopće se ne bi smjela izdavati dozvola za parkiranje, piše dpa.

Share This Article