Jeste li čuli za pravilo 3-3-3? Pomoći će prilagodbi nove mace koju ste udomili

Foto: Unsplash

Prilikom udomljavanja mačke, prvih 30 dana je veoma važno za prilagodbu novog člana obitelji. Ove prve tjedne treba iskoristiti za uspostavljanje snažne veze između vas i vaše mačke, te za stvaranje zdravih rutina, a slijedeći pravilo 3-3-3 olakšat ćete sebi taj proces. Pravilo 3-3-3 odnosi se na tri dana, tri tjedna i tri mjeseca, a ovako ga možete pratiti.

Tri dana
Kada usvojite novu mačku, možete očekivati ​​da će joj trebati vremena da se prilagodi novom okruženju. Dozvolite mački da vam priđe pod svojim uvjetima kada je prvi put dovedete kući, što će joj pomoći da osjeti osjećaj kontrole. Ovih prvih nekoliko dana će zahtijevati veliku količinu vašeg strpljenja.

Vaša mačka može biti veoma nervozna i skrivati se prvih nekoliko dana, no budite strpljivi i dozvolite joj da se prilagodi svojim tempom. Uredite prostor za mačku prije nego što je dovedete kući, te obavezno postavite kutije s pijeskom i posude za hranu i vodu prije nego što je dovedete kući.

Tri tjedna
Nakon tri tjedna, vaša mačka se navikava na vaše dolaske i odlaske, uči dnevnu rutinu i počinje shvaćati kada dolazi sljedeći obrok. Moguće je da se dovoljno aklimatizirala da boravi u cijeloj kući, ali i da je možda tek počela izlaziti iz svoje sobe.

Dajte joj grebalice, kutije s pijeskom i krevete u njezinom prostoru, a kasnije te predmete možete staviti u druge dijelove kuće, dajući joj poznate mirise i prizore koji će joj pomoći da se navikne na novo mjesto. Kao i kod usvajanja drugih životinja, važan korak u procesu je uspostavljanje odnosa s veterinarom kojem vjerujete, piše Index.

Tri mjeseca
Sa tri mjeseca, većina mačaka zna da su “kod kuće”. Postizanje toga predstavlja proces, ali uz strpljenje, možete uživati ​​na putu ka odličnoj vezi s vašim novim ljubimcem. Imajte na umu da smještanje u novo okruženje može biti dugotrajan pothvat, ali je vrijedan truda za vas i vašeg novog člana obitelji.

Počnite sa malim treningom i iskoristite ga kao vrijeme da se povežete sa svojim novim prijateljem. Prvi cilj treninga može biti naučiti mačku da vas gleda kao odgovor na svoje ime. Ponavljajte ovo nekoliko puta dnevno, uvijek joj dajući nešto što voli kada je zovete po imenu. Kao i kod svih drugih rutina, trenirajte tempom koji odgovara vašoj mački i potaknite dobro ponašanje.

VIDEO “I Oscara dobiva…”: Mačka koja ne voli nositi oprsnicu postala hit na TikToku

Share This Article