Zovko: Stabilnost BiH ključna je za stabilnost cijele Europske unije

Screenshot: HRT

Stabilnost BiH ključna je za stabilnost cijele Europske unije, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (EPP) sinoć u središnjem HTV-ovu Dnevniku.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te premijeri Hrvatske i Nizozemske Andrej Plenković i Mark Rutte jučer su bili u zajedničkom radnom posjetu Bosni i Hercegovini. Iz Sarajeva su poručili kako BiH ima stvarnu priliku otvoriti pregovore o članstvu u Europskoj uniji, ali da provedba reformi i dalje ostaje preduvjet za to.

Zovko je rekla da je riječ o povijesnom i ključnom posjetu koji daje povijesnu šansu BiH da u sklopu ovog mandata ove Komisije i ovih vlasti u Bruxellesu otvore pregovore.

Rekla je da je Rutteov dolazak bitan jer, kako je ustvrdila, zemlje poput Nizozemske imaju itekako negativan odnos prema proširenju.

– Bilo je ključno dovesti Ruttea u BiH, što je premijer Plenković i učinio, te ga na mjestu događaja upoznati sa situacijom i sa svim onim što se predstavlja i pred EU ako se ne napravi jedan drukčiji pristup i ne odmakne od tih tvrdih stavova kao što je on imao, rekla je Zovko.

Rekla je da su zbog posjeta politički lideri u BiH sjeli i dogovorili paket reformskih promjena i da je napravljena pozitivna atmosfera.

– I očekujemo da će ispuniti svoje obaveze, dodala je Zovko.

– Ključno je pokazati to zajedništvo i apsolutno tražiti taj srednji put. Ono što je Ursula von der Leyen rekla političkim liderima jest – dogovorite se, rekla je također.

Osvrćući se na ilegalne migracije, rekla je da je stabilnost BiH ključna za stabilnost čitavog EU-a te da je Plenković to pokazao Rutteu i von der Leyen, piše HRT.

Share This Article