VIDEO Drevna mantra vraća unutarnji mir, a legenda kaže da su je mistici čuvali u velikoj tajnosti

Foto: Pexels

Vjeruje se da je ova mantra dugo čuvana i javnost nije znala za nju. Radi se o čudesnom napjevu za osjećaj unutrašnjeg mira koju su mnogi koristili kada nisu mogli pronaći drugo rješenje

Legende kažu da su drevni mistici čuvali ovu mantru poput skrivenog oružja, i koristili je samo kada svaki drugi trud ne bi urodio plodom. Ona donosi duboki unutrašnji mir i pozitivnu transformaciju u krugu u kojem emitira svoje vibracije. Preporučuje se naučiti ovu mantru i razumjeti njeno značenje.

Riječi ove mantre i prijevod
Śrī Īśopanisada – Prizivanje

om pūrnam adah pūrnam idam

pūrnāt pūrnam udacyate

pūrnasya pūrnam ādāya

pūrnam evāvaśinyate

PRIJEVOD: Budući da je Svevišnji Gospodin savršen i potpun, i budući da je potpuno savršen, sve Njegove emanacije, poput ovog pojavnog svijeta, savršeno su potpune. Sve što emanira iz Potpune Cjeline i samo je potpuno, donosi Atma.

Što je to mantra i odakle dolazi?
Mantra se smatra svetom izjavom. To je numinozan zvuk, slog, riječ ili fonemi ili skupina riječi, najčešće na indijskom jeziku poput sanskrta, za koje se vjeruje da imaju vjerske, magične ili duhovne moći. Upotreba, struktura, funkcija, važnost i vrste mantri razlikuju se ovisno o školi i filozofiji đainizma, budizma, hinduizma i sikhizma.

Riječ mantra također se koristi u engleskom jeziku za označavanje nečega što se često izgovara i namjerno ponavlja iznova i iznova.

Najranije spominjanje mantri nalazi se u Vedama drevne Indije i Avesti drevnog Irana. Znanstvenici smatraju da je korištenje mantri počelo u Indiji prije 1000. pr. Kr. Do srednjeg vedskog razdoblja, do 500. pr. Kr., prema navodima, mantre u hinduizmu razvile su se u spoj umjetnosti i znanosti.

Mantre stručnjaci objašnjavaju kao strukturirane formule misli, prenosi 24sata.

Definira se kao religiozna misao, molitva, sveta izjava, a vjeruje se i da je čarolija koja ima nadnaravne moći. Radi se o verbalnom instrumentu za proizvodnju nečega u nečijem umu.

Mantra je opći naziv za stihove, formule ili slijed riječi u prozi koji sadrže hvalu, za koje se vjeruje da imaju vjersku, magijsku ili duhovnu učinkovitost, na koje se meditira, recitirane, mrmljane ili pjevane u ritualu, a koje su prikupljene u metodično uređenim drevnim tekstovima hinduizma.

Ne postoji univerzalno primjenjiva jedinstvena definicija mantre jer se mantre koriste u različitim religijama, a unutar svake religije u različitim školama filozofije. Rječnici mantru definiraju kao riječ ili zvuk koji se ponavlja kako bi se pomoglo koncentraciji u meditaciji. Cambridge Dictionary primjerice nudi dvije različite definicije. Prva se odnosi na hinduizam i budizam – riječ ili zvuk za koji se vjeruje da ima posebnu duhovnu moć. Druga je definicija općenitija – riječ ili fraza koja se često ponavlja i izražava posebno snažno uvjerenje. Na primjer, nogometni tim može odabrati pojedinačne riječi kao vlastitu ‘mantru’.

Pretjerali ste sa zdravicama? Ovo je sedam namirnica kojima ćete ublažiti mamurluk

Share This Article