Šprice na svakom koraku, pa i kod škole. Dok građani bijesne, iz kotara umiruju: ”Nije, naravno, nikome ni ugodno ni drago, ali nije to još zabrinjavajuće”

Screenshot: Dnevnik.hr

Odbačene šprice u Splitu ponovno su izazvale bijes kod građana. Godišnje ih se skupi čak 150 kilograma, a posljednji slučaj dogodio se u blizini osnovne škole. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić.

U neposrednoj blizini osnovne škole Split 3 sve su šokirali prizori odbačenih igala i šprica. Građani upozoravaju da nije riječ o izoliranom slučaju.

O konkretnom slučaju obaviještena je i policija: ”Policijski službenici su obišli područje i utvrdili da su igle i šprice uklonjene, a ubuduće policijski službenici će u sklopu redovnih zadaća i ostalih poslova, a u cilju prevencije intenzivnije obilaziti i opservirati navedeno područje.”

I ravnatelj škole kraj koje su pronađene poručuje da upozoravaju učenike na ovaj problem o kojem se rijetko govori, a teško staje na kraj. Čak 150 kilograma igala godišnje s javnih površina skupi splitska udruga HELP pa su izašli i ovaj put.

Iz kotara kažu da ovo nije alarmantno. “U zadnjih 10 godina, koliko sam ja u kotaru, ovo je druga situacija da imamo dojavljeno. Prethodna je bila, baš sam gledala u dokumentaciju, u rujnu 2022.godine. Nije, naravno, nikome ni ugodno ni drago kad naiđemo na nešto tako ili čujemo dojave, ali to još nisu neki tako zabrinjavajući podaci”, kaže Ivana Zelić iz Gradskog kotara Split 3.

Ali i jedan slučaj je previše. Posebno kad se nađu blizu djece. Odrasli moraju znati kako rukovati njima, piše Dnevnik.hr.

“Specijalne hvataljke i specijalne kontejnere za zbrinjavanje otpada. Tako da ni u kojem slučaju, ni u kojim uvjetima, ne bi ih se trebalo dirati rukama”, upozorava Nevenka Mardešić iz udruge HELP SPLIT.

Iz udruge napominju kako se često radi i o steroidima, sredstvima za izgradnju mišićne mase i inzulinu, a njihovo neodgovorno odbacivanje nosi ogroman rizik.

Share This Article