Kako će hladno vrijeme utjecati na naše zdravlje? Voditeljica smjene Hitne pomoći upozorila koga će najviše pogoditi

Screenshot: Dnevnik.hr

U idućim danima stižu nam temperature ispod nule, što bi moglo utjecati i na zdravlje jer je proteklih dana bilo iznadprosječno toplo.

Niske temperature koje stižu tijekom idućih dana mogle bi utjecati na zdravlje mnogih budući da je dosad bilo iznadprosječno toplo za ovo doba godine.

O toj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala s Davorkom Muškardin, voditeljicom smjene zagrebačke Hitne pomoći.

“Oscilacije u temperaturi uvijek najviše pogađaju kronične bolesnike i to najčešće srčane, odnosno plućne bolesnike, pogotovo sad kod ovih zahlađenja koja se očekuju. Srčani bolesnici prilikom naglog izlaska iz toplih prostorija na hladan zrak mogu osjetiti smetnje u vidu ili stezanje i bol u prsima. Što se tiče plućnih bolesnika, hladan zrak iritira njihove dišne puteve pa dolazi do kašlja ili otežanog disanja”, objasnila je Muškardin.

Takvim bolesnicima, ali i roditelja male djece, dala je savjete kako se nositi s promjenom vremena.

“Bolesnici na hladnoću ne trebaju izlaziti naglo, odnosno prostori iz kojih izlaze ne bi trebali biti pretjerano zagrijani. Trebaju se adekvatno obući, uzeti šal koji će prekriti usta da se taj hladan zrak ne udiše. Što se djece tiče, ona vrlo brzo gube toplinu tako da ih treba jako dobro obući”, istaknula je.

Hitna pomoć, barem zasad, nema više posla nego inače, piše Dnevnik.hr.

“Uvijek imamo najviše srčanih i plućnih bolesnika, što je u skladu s vremenskim uvjetima. Imamo i povećan broj respiratornih infekcija. Pred para dana smo rekli da se Hitnu pomoć ne treba zvati osim ako nije hitno i toj još uvijek vrijedi. Ljudi se uvijek mogu obratiti svojem liječniku”, zaključila je Muškardin na kraju razgovora.

Grad najavio brži odvoz smeća od nedjelje, a sanacija na Jakuševcu još nije ni počela: “Ne znam kako netko to misli…”

Share This Article