Anita je mislila da ima običnu virozu, a na kraju je ostala bez obje noge: ‘Moglo je biti i puno gore…‘

Screenshot: Facebook/HRT

‘Roditelji su mi objasnili da će biti potrebna amputacija, da su se doktori borili i spasili mi život te da je moglo biti puno gore‘

Mlada Sesvećanka Anita Markuš imala je samo 15 godina kada je ostala bez obje noge, ali to nije doživjela kao prepreku da svoj život živi punim plućima, piše Slobodna Dalmacija.

Na Facebook profilu HRT-ove emisije “Dobro jutro, Hrvatska” objavljen je intervju s Anitom koja je objasnila da je amputacija obje noge bila posljedica teške bolesti meningokokne sepse.

– Mislila sam da je to najobičnija viroza jer sam i prije bila sklona tome. Međutim, bilo je to nešto puno ozbiljnije od toga. Kad sam se probudila bilo je teško. Roditelji su mi objasnili cijelu situaciju da će biti potrebna amputacija, da su se doktori borili i spasili mi život te da je moglo biti puno gore od toga kako je bilo – kazala je Anita.

Novu protezu, mikroprocesorska elektronička koljena, dobila je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i humanitarne akcije koju su organizirali, a cijena im se kreće oko 60 tisuća eura. Aniti danas ne trebaju ni štake ni druga pomagala, a kaže ova proteza olakšala joj je život.

Anita studira Socijalni rad na Pravnom fakultetu u Zagrebu i želi pomoći ljudima koji su se našla u njezinoj ili sličnoj situaciji u životu.

– Desilo mi se to što mi se desilo i smatram da sam dobar primjer ljudima da se unatoč svemu tome može ići dalje. Treba se nastaviti živjeti, trebamo biti optimisti i prihvatiti sve to nam se dogodilo u životu i boriti se sa time – poručila je Anita, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Jutarnji.

Što je meningokokna sepsa
Meningokokna sepsa je ozbiljno stanje često s vrlo nepovoljnim ishodom. Rana dijagnoza i brzi početak liječenja pogoduju boljem ishodu. U Hrvatskoj se zadnjih godina registrira 30-50 bolesnika s meningokoknom sepsom i/ili meningitisom.

Uzročnik meningokokne sepse je bakterija službenog naziva Neiserria meningitidis, no poznatija je pod imenom meningokok. Sepsa označava ulazak mikroorganizama u krv i upalnu reakciju našeg organizma na bakterije u krvi. Meningokok nije jedina bakterija koja može uzrokovati sepsu, no meningokokna sepsa je ozbiljno stanje često s vrlo nepovoljnim ishodom. Za meningokoknu sepsu upotrebljavaju se i sljedeći nazivi: meningokokna septikemija, otrovanje krvi meningokokom, meningokokna bakterija/meningokok u krvi, meningokokcemija.

Rani simptomi meningokokne sepse su: nagli nastup bolesti, povišena temperatura, razdražljivost, tjeskobnost, glavobolja, povraćanje, a posebnu pažnju treba obratiti na promjene na koži, tzv. petehije. Petehije su točkasta krvarenja u koži nastala kao posljedica gore spomenutog vaskulitisa (upale krvnih žila) kože.

Share This Article