Samohrana majka provalila u prazan gradski stan. Sud je ne želi izbaciti: “Plaća režije i nema drugi dom”

Foto: Unsplash

Hoće li gradske vlasti riješiti stambeno pitanje samohrane majke ili će je i dalje nastojati izbaciti na ulicu?

Samohrana majka iz Zagreba već više od godinu dana nezakonito živi u gradskom stanu, a sada je Općinski sud u Novom Zagrebu rekao da ne mora iseliti jer ima pravo na krov nad glavom.

Naime, Grad Zagreb tužbom je tražio njezino iseljenje, no nepravomoćnom presudom taj im je zahtjev odbijen.

Nezakonito koristi stan
U pitanju je trosobni stan u zgradi na Jakuševcu od nešto više od 67 kvadrata. Grad Zagreb u tužbi je naveo kako ga samohrana majka koristi bez ikakve pravne osnove i odobrenja.

Ona je pak uzvratila kako nema gdje drugdje živjeti. U stanu s njom boravi i njezino četverogodišnje dijete, a još dvoje djece nalazi joj se u dječjem domu, no planira ih vratiti k sebi.

“Nemam gdje živjeti”
“Nemam gdje drugdje živjeti. Plaćam režije koje dolaze na moje ime. Pokušala sam regulirati svoj odnos s Gradom Zagrebom, no nisam uspjela. Drugo dvoje djece vratit će mi tek kad reguliram svoje stambeno pitanje. Ljudi iz grada obećali su mi pomoći, no nakon što su izašli na teren i pregledali stan poslali su mi ovu tužbu”, tvrdi žena. Te njezine riječi prihvaćene su kao prigovor prava na dom.

Općinski sud u Novom Zagrebu u nepravomoćnoj presudi pozvao se na Europsku konvenciju koja jamči upravo to – pravo na dom. Ovoj ženi stan na Jakuševcu doista i jest dom, utvrdio je sud.

Evo što je utvrdio sud
Naime, kada je ona ušla u njega tamo se nalazila samo tuš kabina, umivaonik i toalet dok je ostatak stana bio prazan. Sada pak režije glase na njezino ime, plaća komunalnu naknadu kao i uređenje voda. Za to je dobila rješenja Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, kao i Hrvatskih voda, piše N1.

“Kada se uzme u obzir da se radi o samohranoj majci, zaključak je ovog suda da ona spada u socijalnu kategoriju građana koja pokušava promijeniti tu situaciju zaposlenjem pa kako se, s druge strane, radi o jedinici lokalne samouprave koja nije dokazala zašto ju je nužno iseliti, odnosno nisu naveli planiraju li stan prodati ili ga dati u najam po tržišnim uvjetima, dali smo prednost tuženoj i zaštiti njezinog prava na dom”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi.

Grad Zagreb ima pravo uložiti žalbu o kojoj će odlučivati viši sud ili će možda u međuvremenu riješiti status ove nelegalne stanarke.

Share This Article