VIDEO Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec: Ova snimka dronom pokazuje da je došlo do velike eksplozije i to zbog eksplozivne smjese plinova

Screenshot

Ova snimka dronom potvrđuje da je jučer zaista došlo do velike eksplozije i to zbog eksplozivne smjese plinova unutar odlagališta, a koja je prouzročila odron u kojem su stradali radnici Čistoće od kojih jedan teže a troje lakše, tvrdi na fb-u Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec .

Na snimci se jasno vidi tipični krater koji nastaje kod eksplozija.

Vrlo je vjerojatno da opasnost od novih eksplozija i dalje postoji, tvrdi ta Udruga.

Goluža: Za rješenje problema Jakuševca treba imati političku hrabrost

Problem odlaganja otpada u Zagrebu treba hitno riješiti, istaknuli su u emisiji “Studio 4” zastupnici u Gradskoj skupštini – Trpimir Goluža iz Mosta i Gordan Bosanac iz Možemo!.

– Nemoguće je reći tko je točno odgovoran. Rade se istrage da bi se shvatilo tko je pogriješio i zašto je došlo do nesreće, ali znamo tko je zadužen za koji dio gospodarenje Jakuševcom. U interesu nam je da se što prije to raščisti i sigurno se neće ništa skrivati, rekao je Bosanac.

Goluža je rekao kako smatra, s obzirom na iskustvo, da nitko neće biti odgovoran.

– Ovo što se dogodilo nije se smjelo dogoditi. Tomislav Tomašević se napokon probudio iz jednog sna i shvatio da ne može riješiti problem Jakuševca, iako 10-ak godina tvrdi da zna kako to riješiti. Nažalost ova tragična ljudska sudbina pokrenula je stvari s mrtve točke i Tomašević se počeo se obraćati Vlade i tražiti njihovu pomoć, što je dobro, istaknuo je.

Bosanac je rekao kako zagrebački gradonačelnik od prvog dana radi na rješavanju problema Jakuševca i da cijela priča koju su uveli oko odvajanja otpada je “mali korak, ali važan prema tome da se Jakuševac zatvori”.

Na pitanje može li se problem Jakuševca riješiti do kraja mandata Goluža je rekao kako je to nemoguće.

– To su ljudi koji nemaju potrebna znanja, vještine i iskustva. To se može riješiti, ali za to treba imati političku hrabrost, istaknuo je.

Majić sa Jakuševca: Otpad se dovozi na Jakuševac

HRT-ova novinarka Marisabel Majić javila se u jutarnjim Vijestima s Jakuševca. Rekla je da se otpad i danas dovozi na Jakuševac.

– Cesta je i dalje zatvorena, a policija propušta samo vozila kamione Čistoće, rekla je.

Istaknula je kako je razgovarala sa sindikatima koji su rekli da nisu zadovoljni odlukom da se otpad nastavi dovoziti jer se, kako su rekli, “brinu za svoje zdravlje i sigurnost”.

– Naglasili da iako su mjerila pokazala da su sve koncentracije u granicama, oni se ipak boje jer su te koncentracije ipak povišene. Razgovarali smo i sa susjedima koji su rekli da više nikome ne vjeruju, pa ni da će se Jakuševac ikada zatvoriti, rekla je Majić.

Ivandić: Istraga će utvrditi tko je odgovoran za incident

Jakuševac je bio tema i radijske emisije “U mreži Prvog”.

Marina Ivandić iz Možemo! rekla je kako će istraga utvrditi tko je odgovoran za incident.

– Očevid je bio, inspekcije moraju utvrditi što se dogoilo. Grad je angažirao i nezavisnog sudskog vještaka kako bi dodatno utvrdio što se dogodilo. Budući da odlagalište održavaju privatne firme, tamo sudjeluje i Čistoća, treba vidjeti je li netko pogriješio, utvrditi odgovornost, sankcionirati i napraviti sanaciju, kako se ne bi ponovio incident, rekla je, javlja HRT.

Share This Article