Psiholog upozorava na pet znakova da imate posla s narcisom

Foto: Pexels

Ako neko vrijeme provodite na internetu, vjerojatno ste bili preplavljeni riječju narcis. Ljudi koriste taj izraz kako bi opisali sve, od romantičnih partnera do kolega i članova obitelji – a mnogi stručnjaci postavljaju točne podatke o tome što je pravi narcizam.

“Narcisoidnost ima širok spektar”, rekao je klinički psiholog Ramani Durvasula u emisiji Today.

“Na najblažem kraju, gledate više svog Instagram narcisa… Ali na krajnjem kraju spektra, gdje je više zloćudan, kontrolirajući i prisilan, može biti potpuno uvredljiv.”

U talk showu, Durvasula nastavlja opisivati ​​crvene zastavice koje signaliziraju pravog narcisa. Čitajte dalje kako biste saznali što ona dijeli o tome kako ih prepoznati i kako se nositi s njima u stvarnom životu.

1) Svaki razgovor je o njima
Durvasula kaže da je jedna od prvih stvari koje možete primijetiti kod narcisa da svaki razgovor vode o sebi. “To je ono što oni rade. Govore o sebi, uvijek sve završi – o njima”, ističe.

Ako ste prisiljeni nastaviti svoj odnos s tom osobom, na primjer ako vam je roditelj, Durvasula predlaže da prihvatite da će se tako odvijati interakcija s njom, prenosi Best Life.

“To znači da ne donosite problem koji želite riješiti svojoj mami (narcisu) jer će to preokrenuti i učiniti da se radi o njoj”, objašnjava ona.

Također možete postaviti granice, poput skraćivanja posjeta i ograničavanja količine lošeg ponašanja koje tolerirate od strane narcisa u vašem životu. “Odmaknite se, odvojite se, slušajte ih – sagledajte svoj razgovor s njima kao da se radi o podcastu koji govori o njima.”

2) Uvijek vas prekidaju
Ako ste u blizini narcisa, očekujte da će vas stalno prekidati. Ako pričate sretnu priču, oni bi se mogli ubaciti svojim dobrim vijestima, ili ako imate pritužbu, mogli bi vam reći kako je njihova situacija mnogo gora.

Durvasula kaže da jednostavno predstavljanje ponašanja narcisu vjerojatno neće biti učinkovito.

“Ako biste narcisoidnoj mami rekli ‘previše pričate o sebi’, onda će mama izgubiti”, kaže ona. “Ona će reći: ‘Kako se usuđuješ? Kako si to mogao reći? Ja sam te odgojila’.”

Dakle, granice moraju proizaći iz vašeg ponašanja.

3) Brzo postaju frustrirani i ljuti
Narcis nije u stanju lako upravljati svojim emocijama kada situacija eskalira.

“Kako stvari počnu ići po zlu, čak i ako je to sitnica, kao što je da ih ne postave u prvi red u restoranu ili da ne dobiju stol koji žele, počet ćete vidjeti kako taj bijes izlazi na vidjelo ,” dijeli Durvasula.

Također mogu maltretirati osobu koja je odgovorna za situaciju, poput barmena, sobara ili poslužitelja. I nemojte ni pomišljati dati im povratne informacije o tome. “Puknut će”, kaže Durvasula.

4) Uvijek prebacuju krivnju
Ako odlučite skrenuti pozornost narcisoidnog ponašanja, vjerojatno će problem preusmjeriti natrag na vas. Zbog toga, s njima ne treba ni započinjati rasprave.

“Reći će: ‘Ne, znaš u čemu je problem? Problem si ti. Ti pritiskaš moje gumbe, ti si problem, ti si me na to natjerao’”, kaže Durvasula.

5) Nisu dovoljno samosvjesni
Ne očekujte puno empatije od narcisa. Vjerojatno se nikada neće ispričati za svoje ponašanje nakon što su prešli crtu – ili čak shvatiti da su je prešli.

“Nemaju sposobnost samorefleksije i govore: ‘Kako ja utječem na druge ljude?’”, prema Durvasuli. Umjesto toga, nastavit će povrijeđivati ​​osjećaje dok se probijaju kroz život, prenosi N1.

Recept: Gotovi u 30 minuta – Ovo su najlakši keksi koje ćete ikada ispeći!

Share This Article