Ovako bi trebala izgledati nova Kantrida: Ukupno ulaganje više od 100 milijuna eura

Foto: NK Rijeka

Predstavljen je ambiciozan projekt izgradnje novog stadiona na riječkoj Kantridi.

– Konzorcij u kojem su: Black kite E&C Investment Fund, Luxembourg, Fiume Kantrida Develpoment d.o.o., Rujevica, Rijeka, (tvrtka kćer Black kite E&C Investement Fund), Teanna ltd, London, ZDL arhitekti, Rijeka, Aestus development d.o.o., Rijeka, Kamgrad d.o.o., Zagreb, službeno je Gradu Rijeci iskazao interes za financiranje i realizaciju projekta: Multifunkcionalni kompleks Stadion Kantrida, piše HRT.

Kao Konzorcij, na lokaciji dosadašnjeg stadiona Kantrida, na kojem je HNK Rijeka ostvarila zapažene nogometne rezultate i uspjehe kroz stoljeće svog postojanja, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, gdje su pobjeđivani i klubovi poput Real Madrida, osmislili smo projekt koji nudimo Gradu Rijeci i građanima Rijeke, a mi ga volimo zvati – „Povratak na Kantridu“.

Projekt podrazumijeva:

NOVI STADION, s 12.000 + mjesta

HOTEL, prizemlje + 4 etaže, oko 200 soba

TRI NEBODERA, od kojih će jedan imati 35 katova i visine od 116 metara

VRIJEDNOST ULAGANJA: više od 100 milijuna eura

Činjenica je da smo od preseljenja HNK Rijeka na Rujevicu javno i otvoreno komunicirali kako je „Povratak na Kantridu“, kad se za to ostvare prostorno-planski, imovinsko-pravni i financijsko-gospodarski uvjeti, imperativ nad imperativima. „Povratak na Kantridu“ cilj je koji je postavljen i od kojeg se ni u jednom trenutku nije odustalo.

Procjenjujemo da se sada, konačno, stvaraju uvjeti za pokušaj ostvarenja tog plana, plana kojim se vraćamo na kultnu Kantridu, mjesto nekadašnjeg kamenoloma i jedinstvenu lokaciju koja je svjetski raritet.

Dakle, plan našeg Konzorcija je oživljavanje neadekvatno valoriziranog, atraktivnog prostora uz samo more, što ga čini ekskluzivnim i u određenom smislu usporedivim s Barcelonom.

Njegovom pravilnom valorizacijom Rijeka dobiva sadržaj koji obuhvaća, kao prvo, ovom gradu i HNK Rijeka nužno potreban, moderan, multifunkcionalan nogometni stadion izgrađen tako da se na njemu mogu odigravati utakmice Lige prvaka i reprezentacije na svim razinama; kao drugo, prekrasan, ambijentalno savršeno integriran hotel mediteranskog tipa, širok, dugačak, izdužen, ozelenjen, nenametljiv, a krajnje privlačan; kao treće, grade se i tri objekta, nebodera, čime se samo nastavlja kontinuitet urbanizma Rijeke, grada poznatog, pa i u kvartu Kantrida, po gradnji visokih objekata koji su njegov zaštitni znak.

Ukupnu vrijednost cijele investicije – u kontekstu stadion, hotel+neboderi – procjenjujemo na više od 100 milijuna eura. Takvim će ulaganjem i uređenjem Rijeka dobiti novu dimenziju i hrabro iskoračiti u 21. stoljeće. Pritom će se istodobno ispoštovati specifičnosti ovog lokaliteta, navodi se u priopćenju NK Rijeke.

– Konzorcij Kantrida, koji okuplja tvrtke zainteresirane za gradnju multifunkcionalnog kompleksa Stadion Kantrida, uputio je Gradu Rijeci Pismo namjere u kojem na transparentan način izlažemo svoju viziju razvoja tog područja, s naglaskom na nogometni stadion. Kad smo odlazili na Rujevicu, obećali smo da je to privremeno i da ćemo se vratiti na Kantridu. Kad-tad. Moram priznati da je ovo za mene emotivan trenutak, jer s današnjim danom i ovim predstavljanjem započinje naše približavanje konačnom cilju – Kantridi! Za Kantridu, mjesto povijesti i budućnosti našeg voljenog kluba, kluba svih nas, Riječanki i Riječana, tražili smo modele suživota sporta i biznisa, održivosti i izvedivosti. Smatram da smo ih konačno i pronašli. Ono što smo zamislili je provedivo, zanimljivo i originalno. Zadovoljstvo mi je da vam mogu poručiti da je „Konzorcij Kantrida“ spreman ponuditi Gradu Rijeci adekvatno ekonomsko-funkcionalno-arhitektonsko rješenje koje zadovoljava sve aspekte i interese: i poslovni, i sportski i javni, na kojem je, vidjet ćete, veliki naglasak. Rijeka i Kantrida, implementacijom našeg projekta, ako ga se ocijeni najboljim, dobit će novi sadržaj i povećanu vrijednost cijelog lokaliteta. Bit će to snažan iskorak u moderno doba. Sama po sebi, kombinacija vrhunskog nogometnog stadiona i tri nebodera najveće visine u Hrvatskoj, uz prateći hotel i brojne javne sadržaje, Rijeku stavlja na kartu goleme vidljivosti i atraktivnosti. Mi u tome želimo sudjelovati. I zato nas podržite, rekao je predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković, piše HRT.

Share This Article