Policajci pucali na navodne dilere, pa muljali i zataškavali: Kriminal ili postupanje po zakonu?

Screenshot: HRT

U Sisku je uhićeno petero policijskih službenika, gotovo cijeli vrh PU sisačko-moslavačke. USKOK ih sumnjiči da su prekoračili ovlasti u akciji protiv navodnih dilera droge, a zatim krivotvorili izvješće. Tko je postupao po zakonu, a tko je kriminalac – za Studio 4 HTV-a odgovarali su Željko Žganjer, bivši ravnatelj Uskoka i Željko Cvrtila, bivši šef kriminalističke policije.

Naime, uhićeni policajci tvrde da su pucali u samoobrani, jer su ih narkodileri pokušali pregaziti automobilom u kojem su pronađena 23 kilograma marihuane.

Komentirajući navode Sindikata policije koji je upozorio da je pravilnik o korištenju oružja dosta regulatorno prazan, Željko Cvrtila objasnio je da policajci imaju pravo upotrijebiti silu – u nužnoj obrani, krajnjoj nuždi, u slučaju zaticanja u izvršenju kaznenog djela za koje je kazna viša od 10 godina zatvora te ako je riječ o bijegu iz zatvora zbog istih tih kaznenih djela.

Smatra da je i ovaj slučaj uhićenja policajaca – dvojben upravo zbog tih nedorečenosti. Policajcu je, dodao je – jako teško zaključiti je li riječ o krajnjoj nuždi ili nužnoj obrani. Napomenuo je da vatreno oružje “ne smije nanijeti veće zlo od zla koje prijeti”. Policajac u trenutku, u stresnoj situaciji mora prosuditi o niz parametara, upozorio je.

Napravljen dobar policijski posao

Komentrajući navode Uskoka da su nadređeni uhićenim policajcima potpisali lažno izvješće, Cvrtila je kazao kako, ako ne postoji snimka – rukovoditelj ne može znati ništa osim onoga što su mu policajci ispričali. Sve se to onda pokušava staviti u korelaciju s dokazima s očevida.

U ovom slučaju, dodao je Cvrtila – vjerojatno je riječ o dobrim policijskim službenicima koji su napravili društveno koristan posao – “došli su do informacije, postavili su zasjedu, spriječili rasparčavanje droge i ‘de facto’ uhitili dilere. Naveo je i da se sve to dogodilo u blizini škole, a da u incidentu nitko nije stradao.

‘Čemu prikrivanje?’

– Moram priznati da ne pamtim ovakav slučaj. Ako se ovako nešto dogodilo, ne vidim razloga da ne bude procesuiran vrh jedne policijske uprave. Ipak mi je ova cijela priča malo čudna, kazao je Željko Žganjer.

Čudi ga, kaže – čemu je uopće bilo potrebno nešto prikrivati.

– Policijski službenici su po informacijama iz medija imali zasjedu za koje su s razlogom sumnjali da se bave rasparčavanjem droge. Oni su počeli bježati i to vozilom u kojemu su pronađena 23 kg marihuane. Radi se o kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna do 12 godina. U tom slučaju upotreba vatrenog oružja uz upozorenja – može se podvesti pod zakonitu upotrebu, kazao je.

Komentirajući navode Uskoka da se na snimci ne vidi ‘napad vozilom na policajce’ nego bježanje s lica mjesta Cvrtila je kazao kako je to regulirano stavkom 4 u pravilniku prema kojemu “se vatreno oružje može upotrijebiti u slučaju bijega ako se radi o kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna minimalno 10 godina”. Smatra da bi policajcu bilo lakše donijeti odluku ako umjesto riječi ‘minimalno’ u članku stoji ‘više od 10 godina’.

– Nužne obrane i krajnje nužde nije bilo, i prema tome oni su protupravno upotrijebili oružje. A je li način da se ovako uhićuju i vežu ljudi koji godinama brinu o sigurnosti – to je upitno, dodao je Cvrtila, piše HRT.

Misterij snimke obračuna: Jesu li policajci doista nezakonito pucali prema automobilu s dilerima

Share This Article