Izgraditi 10 futurističkih gradova: Trump dao obećanje kojeg se ne bi posramio ni Staljin, zatekao je i bliske suradnike

Screenshot: Youtube

Tko god prognozira što će nam donijeti 2024. godina na globalnoj sceni mora uzeti u obzir scenarij u kojem bivši američki predsjednik, Donald Trump, pobjeđuje na američkim predsjedničkim izborima. S obzirom da u izbornim anketama stoji puno bolje od neuvjerljivog Joea Bidena, kojeg analitičari počinju nazivati Sleepy Joe, mnogi već upozoravaju kako je Trump čovjek koji će predodrediti ne samo 2024., nego i vjerojatno promijeniti tijek svjetske povijesti, kao i u prvom mandatu kada je „uspješno“ dokončao višedesetljetni globalizacijski proces, pokrenuo trgovinske ratove te tako posijao sjeme geopolitičke nestabilnosti, piše Jutarnji list.

S obzirom da Trump bez obzira na ekonomske i socijalne posljedice ispunjava svoja izborna obećanja, treba obratiti pažnju da je upravo postao neobično kreativan te lansira ekstravagantne ideje na kakve do sada nismo nailazili kod američkih Republikanaca, niti drugih stranaka desno od centra u liberalnim demokracijama. Tako sada Trump iznenada gura centralnoplanske ideje, koje uključuju potpuno remodeliranja američkog obrazovnog sustava kako bi osigurao anti-woke indoktrinaciju u masovnim razmjerima.

Bivši i možda budući američki predsjednik kaže da će ni više ni manje nego „stvoriti novu američku budućnost“ tako što će na federalnoj zemlji izgraditi 10 futurističkih gradova (otprilike veličine Washingtona), koji će nalikovati SF okružju s kojim su se Amerikanci susretali u crtiću iz šezdesetih, The Jetsons.

Transformacija

Nije toliko bitno što će horizontom svakog Trump-citya dominirati dinamika vertikalnog slijetanja i polijetanja raznovrsnih letećih osobnih, javnih i dostavnih vozila. Strateški cilj Trumpa nije samo organizirano pristupiti razvoju high tech destinacija kako bi se, tvrdi Trump, …“Amerika osigurala da umjesto Kine predvodi utrku zračne mobilnosti“, nego, ponovimo, u potpunosti transformirati američko društvo. Akcije koje predlaže Trump nemaju nikakvih dodirnih točaka s dosadašnjim temeljnim polazištima američkih konzervativaca tj. Republikanske stranke.

Naime, u duhu tradicionalno i modernog konzervatizma jest narativ o maloj državi, snižavanju poreznog tereta, razvoju tržišta…, a Trump najednom prelazi na tračnice centralnoplanskih operacija kakve su provodili šefovi komunističkih partija Rusije i Kine. Danas je, štoviše, i u Kini i Rusiji, političko-ekonomska situacija takva da nitko više ne razmišlja o planskoj gradnji 10-ak gradova „veličine Washingtona“, pa ispada da se Trump sprema vratiti Sjedinjene Države amo gdje su ti jednopartijski sistemi bili 50-ih i 60-ih godina.

“Zapravo ćemo ponovno graditi nove gradove u našoj zemlji. Ovi gradovi slobode ponovno će otvoriti granice, ponovno pokrenuti američku maštu i dati stotinama tisuća mladih ljudi i drugih ljudi, svim marljivim obiteljima, novu šansu za vlasništvo nad kućama i zapravo, američki san”, govori Trump.

Bizarna ideja

Trump bizarnu ideju planskog stvaranja 10 novih gradova prvenstven gura jer tvrdi da mladima mora osigurati pristupačno i napredno obrazovanje oslobođeno woke-okova. U Sjedinjenim Državama je osnovno, srednje i visoko obrazovanje dominantno privatno, a republikanci već godinama šire narativ kako je obrazovni sustav leglo woke radikalnog progresivizma, u kojima se svaki normalni mladi Amerikanac tobože osjeća napušten ili čak ugroženo. Taj čudni politički narativ veći dio američke desnice danas uzima zdravo za gotovo, pa se najednom transformiraju u žešće pobornike državnog intervencionizma nego što su to bili pojedini autoritarni režimi u zadnjih stotinjak godina.

Intrigantan komentar na ovu temu donosi pro-biznis novina The Wall Street Journal: „Savezna vlada financira samo mali dio osnovnog i srednjeg obrazovanja, a ipak bi Trump taj novac iskoristio za ‘100 posto kontrole‘. ‘To nije konzervativno – ali to je poanta: Trump nije konzervativac‘, rekao je bivši republikanski senator Judd Gregg. ‘On je ikonoklastični populist i njegovi stavovi nemaju nikakve veze s bilo kakvim filozofskim stavovima. Svi su povezani s njegovim osobnim stavovima, koji su izgrađeni na raznim platformama ovisno o tome što ujutro vidi u ogledalu.‘”.

Po običaju s Trumpovim novim revolucionarnim zamislima iznenađeni su i oni koji u mu vrlo bliski. Više nije vijest da Trump, za razliku od ranijih republikanskih lidera, ne želi rezati ključne programe u zdravstvu i socijali, ali to da će gurati ideju besplatnog online školovanja za sve Amerikance zbog desne indoktrinacije, a sve u paketu s planskom gradnjom 10-ak gradova, sve više je nalik pripremi širokog društvenog prevrata umjesto klasične pobjede na demokratskim izborima.

„Čak su i neki od Trumpovih saveznika privatno izrazili sumnju u nekoliko njegovih prijedloga. Nekoliko bivših dužnosnika Trumpove administracije reklo je da su skeptični u pogledu izvedivosti plana bivšeg predsjednika, objavljenog u video poruci na njegovoj platformi društvenih medija prošlog mjeseca, u kojoj je najavio ‘Američku akademiju‘ koja bi se financirala ‘oporezivanjem, globama i tužbama‘ za ono što on naziva ‘pretjerano velikim‘ privatnim sveučilišnim zakladama. Trump je besplatnu online školu koju podržava vlada predstavio kao alternativu trenutnom sustavu visokog obrazovanja. ‘Woke ili džihadizam neće biti dopušteni‘“, rekao je Trump, piše Jutarnji list.

Share This Article