Hoće li iznijeti prljavo rublje: Barbarić ne odlazi jer je gradio bespravno, nego da ne bi pred izbore radio štetu premijeru

Screenshot: N1

Premijer je ignorirao dvije afere koliko god je mogao. Nakon što su 24sata objavila prvi tekst o bespravnoj gradnji, Andrej Plenković je govorio da nije stigao to vidjeti jer ima važnija posla. Sad ga više nije mogao braniti, pišu 24sata.

– Afera s prodajom plina pala je u zaborav i možete je braniti govoreći da je ipak napravljena mnogo veća korist za građane. Međutim, ovo s bespravnom gradnjom teško je obranjivo i svaki mjesec izađe nešto novo što na nju podsjeća i radi političku štetu pred izbore – kazao je za 24sata jučer jedan utjecajni HDZ-ovac koji je bio uvjeren da će zato Andrej Plenković smijeniti šefa uprave HEP-a Franu Barbarića.

I to se čini najrealnije obrazloženje. Uopće nije važno što je moćni HDZ-ovac i premijerov suradnik bespravno gradio, kao što je bilo nevažno i što je HEP pretrpio štetu od 14,8 milijuna eura u mjesec i pol prodajući jeftino plin koji je kupovao od Ine. Važno je da se ne radi politička šteta premijeru pred izbore.

Premijer je ignorirao dvije afere koliko god je mogao. Nakon što su 24sata objavila prvi tekst o bespravnoj gradnji, Andrej Plenković je govorio da nije stigao to vidjeti jer ima važnija posla iako je poznato da pomno prati rad svih medija.

Međutim, kad su Barbarićevi argumenti da je na Hvaru radio samo rekonstrukciju pali na sudu, a državno odvjetništvo podiglo optužnicu, postalo je jasno da ga više ne može braniti.

Ovaj mjesec bi se opet susreo s tim pitanjima i zašto štiti čovjeka koji je, po tvrdnjama državnog odvjetništva, svjesno kršio zakon i gradio na zaštićenom području od posebnog interesa za Hrvatsku.

A onda bi premijer morao čitati i gledati kako bageri ruše vilu njegova suradnika, pa gledati izvješća sa suđenja i možda pred izbore još dočekati nepravomoćnu presudu. Zato je premijer morao prelomiti. Barbarića je inače upravo on pogurao i za potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a i na čelo HEP-a.

HEP je najveća i najvažnija državna tvrtka koja je pomogla prebroditi energetsku krizu, ali je opterećena i Barbarićevim aferama. U takvoj situaciji, premijer i nije ima previše izbora.

– Mislim da je i Plenković čekao da institucije odrade posao i da vidi kako će sve završiti. Budući da je sud dao za pravo Državnom inspektoratu, a Državno odvjetništvo podignulo optužnicu za bespravnu gradnju, to bi mogao biti kraj za Barbarića – najavio je jučer za 24sata i drugi HDZ-ovac.

Još jedan utjecajni član stranke kratko je za 24sata je rekao kako bi, prema svim političkim i životnim pravilima, Barbarić trebao već otići.

Dakle i premijerovi suradnici su bili svjesni da će ih afera šefa HEP-a koštati glasova, a to si HDZ ne može dozvoliti.

Barbarić je iz Jelse, bio je osobni prijatelj s premijerom. Nakon prvog mandata je Plenković dobio brojna upozorenja da Barbarića ne bi bilo dobro zadržati na čelu HEP-a. Protiv njega su, neslužbeno saznajemo, bili i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, ali i sadašnji Davor Filipović koji su zaduženi za HEP.

Ali premijer je nakon skoro godine dana vaganja ipak dao drugi mandat na čelu HEP-a Barbariću. I opet mu se dogodilo da suradnike mora micati tek kad više ne može ignorirati afere koje ozbiljno počinju štetiti stranci.

S gubitkom čelne funkcije u HEP-u, Barbarić ostaje bez moćnog financijskog utjecaja, ali i dalje će ostati politički igrač.

On je u vrhu vodstva zagrebačkog HDZ-a i vodi ogranak u Novom Zagrebu koji ima više birača nego neki gradovi koji su županijska središta.

Barbarić zna i brojne stranačke tajne i ostaje vidjeti hoće li se nakon smjene smiriti ili će iznijeti prljavo rublje u javnost, pišu 24sata.

Plenković prelomio: Frane Barbarić odlazi s mjesta šefa HEP-a

Share This Article