Crkva sv. Marka na Gornjem gradu ponovno otvorena za vjernike

Foto: Unsplash

Jedan od najpoznatijih zagrebačkih simbola, crkva sv. Marka na Gornjem gradu, ponovno je otvorena za vjernike. Teško oštećena u zagrebačkom i petrinjskom potresu, nakon trogodišnje obnove danas je – na prvu nedjelju došašća – u njoj služena sveta misa, koju je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

– Nakon tri i pol godine vjernici i župljani došli su na euharistiju na Trg sv. Marka u crkvu svetog Marka. Razgovarali smo s jednom grupom župljana, kažu, jedva su dočekali da ne moraju nedjeljom ići nikamo drugamo, nego da mogu doći u svoju crkvu, rekla je pri javljanju iz Zagreba novinarka HRT-a Lucija Judnić.

Istaknula je kako je otvorenje crkve privuklo vjernike iz svih dijelova Zagreba.

– Stigli su malo ranije kako bi zauzeli svoje klupe u kojima su inače sjedili nedjeljom na misi. Nisu sretni samo župljani nego i mnogobrojni vjernici koji su došli iz raznih dijelova Grada Zagreba. Kažu, zanimalo ih je kako izgleda obnovljena crkva, kazala je.

Naglasila je da su s Trga sv. Marka uklonjene barijere koje su postavljene nakon napada na zgradu Vlade 2020. godine.

– Župan je rekao da je crkva ista onakva kakva je bila prije zagrebačkog i petrinjskog potresa. Dakle, njezina unutrašnjost ostala je identična, ona je sada ojačana. Ono što je danas mnoge oduševilo bila je još jedna stvar, svi znaju da je Trg sv. Marka nakon napada na zgradu Vlade 2020. godine – ograđen. Danas tomu nije tako, danas se moglo prići i zgradi Vlade i Saboru, dodala je.

Župnik: Nadam se da će još stoljećima odolijevati potresima
Župnik Vladimir Magić i vlč. Tomislav Hačko također su izrazili svoje zadovoljstvo obnovom crkve, piše vijesti.hrt.hr.

– Doista sretan trenutak, vjerujem da smo je sada obnovili do te mjere da će moći još stoljećima odolijevati i potresima i požarima i biti u službi vjernika dobronamjernih ljudi, rekao je Vladimir Magić, župnik Župe sv. Marka.

– Sretan sam što se nakon tri godine crkva otvorila. Nema danas veće radosti od ove, dodao je vlč. Tomislav Hačko.

TAGGED:
Share This Article