Bernardić teško optužio “poštenog” Tomaševića: Zapisnik je dokaz da je natječaj za zimsku službu namješten

Foto: SD

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata, Davor Bernardić održao je konferenciju za medije ispred Baze zimske službe u Vukotićevoj ulici. Pritom je iznio nove dokaze o namještanju natječaja za zimsku službu.

„Prije tjedan dana ukazali smo na namještanje natječaja za zimsku službu čiji je rezultat čak tri puta viša cijena zimske službe, i preko 3 i pol milijuna kuna u nečijim džepovima. Grad umjesto da se pozabavi tim problemom je napao mene što ukazuje da je sve napravljeno u dogovoru s Tomaševićem. Danas idemo s novim dokazima. Nalazimo se pred bazom jedne od zimskih službi koja tada nije mogla biti izabrana jer nije imala službeni uvjet iz natječajne dokumentacije, a to je nadstrešnica za primanje i čuvanje 800 tona soli. Ovdje je dokaz, službeni zapisnik Zagrebačkih cesta koji to potvrđuje u kojem je konstatirano da ne zadovoljavaju natječajnu dokumentaciju, ali grade spremište soli. Dakle postupalo se mimo zakona,“ rekao je Bernardić.

„Također, tvrtka Bistra Kop, koja je i prije surađivala sa zagrebačkim cestama i čiju suradnju ne dovodim u pitanje. Ali kako se vidi iz dokumentacije dodatnih 5 bodova za smještaj 30 radnika preko dana i preko noći, a ne 25 koliki je bio uvjet u dokumentaciji. Inače, ekipu čine jedan radnik i vozilo. Ovdje vidite tri mala kontejnera od 6m i dva za organizaciju dispečera, i jedan kemijski WC. Gdje su ti kapaciteti? Ne samo da je netko progledao kroz prste oko ovog uvjeta već ih je i nagradio. Prošle godine se trošak za bazu uopće nije plaćao, a sad se plaća 90 tisuća eura. Od vrijednosti nabave za jednu sezonu od 90 tisuća eura, ponuditelj je ponudio 89,975 eura, što je 25 eura manje. Dakle znao je u lipu sve detalje oko natječaja. Za 2022. ova baza je koštala 53 eura/dan, dakle 152 dana puta 30 ekipa – 228,000 eura po zimskoj sezoni, ove godine s cijenom od 135 eura po danu, 615,000 eura, plus 90,000 za bazu, 705,000 eura, tri i pol puta više i to bez da padne i jedna pahulja snijega. Pozivam DORH da istraži slučaj.”izjavio je Bernardić.

U natječaju postoje još puno drugih nepravilnosti. Nekoliko specijalnih strojeva Unimoga, naime Bistra Kop se kao dio zajednice ponuditelja prijavila na natječaj za grupu 2 gdje su se tražili takvi strojevi, no u tom natječaju je primjerice jednom od članova zajednice društvu Sabgrad d.o.o. pod specijalni stroj priznat traktor, iako traktori primjerice uopće nisu spadali u tu grupu nego u grupu 3.

„Sa zajednicom ponuditelja za specijalne strojeve za potrebe čišćenja prometnica je sklopljen sporazum na iznos od 1.748.200,00 eura iako nije imala dovoljno strojeva. Inače u tom natječaju su traženi dokazi u vidu izvadaka iz odgovarajućeg registra ne stariji od datuma natječaja, no dostavljani su i stariji ili uopće nisu dostavljani, slijedom čega je natječaj trebalo poništiti, ali do toga ipak nije došlo nego je sporazum sklopljen.“ tvrdi Bernardić.

TKO I PO KOJIM PROPISIMA PROVODI HOMOLOGACIJU TRAMVAJA ZET-a?

Mediji su objavili da je prvi od tramvaja naručenih iz Augsburga došao u Zagreb, i da čim prođe homologaciju i tehnički da će početi voziti po zagrebačkim ulicama.

“Molim da pitate ZET i Gradsku vlast po kojim točno odredbama kojeg pravilnika će se provesti homologacija tramvaja, i tko će točno izvršiti tehnički pregled, obzirom da izostaju u svim aktima odredbe koje bi se odnosile na preglede i homologacije tramvaja. Ima samo jedna odredba da tramvaj mora imati aparat za gašenje požara. Naravno da neke odredbe trenutno ne postoje jer nitko u Hrvatskoj već dulji niz godina nije trebao homologirati tramvaje. Hoće li Tomašević zvati Plenkovića da mu pomogne kako bi prekršio Zakon i registrirao stare kante od tramvaja stare 30 godina bez klime? Podsjećam, tražio sam odgovore od ZET-a. Odgovorili su da im treba još vremena.

Javnost ima pravo znati zašto trebamo baš 11 tih tramvaja ako se broj linija nije povećao? I zašto se redovito ne održavaju postojeći hrvatski tramvaji?“ rekao je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata.

NOVA ZADUŽENJA NA SJEDNICI SKUPŠTINE I PAROMLIN

„Gledao sam točke za sjednicu skupštine Grada, pa sam pogledao proračun i programe kao i prijedlog odluke o zaduženju grada. Grad planira da će za Paromlin iz EU fondova povući 40 milijuna eura, no još nije ništa prijavljeno, ali iz proračuna i prijedloga odluke o zaduženju Grada piše i da će se Grad dodatno zadužiti 30 milijuna eura za taj projekt. Inače sama cijena gradnje iz najpovoljnije ponude je s PDV-om tu oko 70 milijuna eura, ali to će ići na aneksima jer projekt tek treba doraditi kada se uopće osmisli kako će se objekt koristiti. Koliko čujem iz Grada apetiti za opremanje su već daljnjih 50 milijuna eura, dakle već sada se može procijeniti da će ukupni trošak tog objekta biti preko 120 milijuna eura. Objekt nije osmišljen na način da bi sam ostvarivao neke prihode iz kojih bi se vraćala ta investicija.“ tvrdi Bernardić.

Inače na zajam od 207 milijuna eura na 10 godina koje bi Grad trošio na objekte koji ne stvaraju prihode pa da se ostvaruje korist iz koje bi se vraćao kredit, će prema prijedlogu anuiteta povratka Grad vratiti nešto preko 286 milijuna eura, odnosno gubitak za grad će na tom kreditu biti praktički 80 milijuna eura.

„Istovremeno imamo situaciju da Grad ne uspijeva realizirati niti sredstva koja ima u proračunu za gradnju javnih objekata ili za građenje ili održavanje objekata komunalne infrastrukture, realizacije tih programa su u 2022. godini bili ispod 65%, u prvih pola ove godine još gori nego u prvih pola 2022., rebalansom se sredstva smanjuju jer se neće realizirati planirano, koliko će stvarno biti realizirano znat ćemo kad bude izvješće o izvršenju proračuna za 2023., ali to će biti tek nakon izbora planiranih za 2024. godinu. Realizacija će realno biti negdje isto kao i lani. No obzirom da se ne mogu realizirati niti sredstva iz proračuna Grada, čemu je potrebno dodatno zaduživanje grada i obveza povratka koja ostaje nekoj budućoj vlasti, i sve uz financijsku obvezu od 80 milijuna eura višu od onog što je primljeno od banke. Osim ako situacija nije bajna kako priča gradska vlast, i potreban je novac za funkcioniranje, a ovi projekti su samo opravdanje, nešto slično kako se radilo za vrijeme prošle gradske vlasti.“ zaključio je Bernardić, javlja SD.

Share This Article