Niču novi punktovi, prosvjed u Kutini: Nećemo dozvoliti Plenkoviću ni ostaloj ekipi da pokori Hrvatsku

Screenshot: HRT

“Želimo da se zaustavi eutanazija zdravih svinja, da se dozvoli kolinje u dvorištima uz pregled veterinara”, naveo je Tomislav Pokrovac, prenosi Večernji.

Stožer za obranu hrvatskog sela organizirao je konferenciju za medije kod naplatnih kućica u Kutini. Čelnik Tomislav Pokrovac tom je prilikom istaknuo kako “iz dana u dan niču novi punktovi”.

“Kažemo: ‘Dosta tome’. Ne znam do kada će ovo trajati. Ovdje se podržava mali čovjek, hrvatski čovjek, Hrvatska. Bili smo na pregovorima pet sati, uspjeli smo neke točke usuglasiti, njih devet od 12. Želimo da se zaustavi eutanazija zdravih svinja, da se dozvoli kolinje u dvorištima uz pregled veterinara”, naveo je Pokrovac. Također, ističe kako Stožer posjećuje punktove te se sastaje s ljudima. “Što budu ljudi odlučili, ja ću se usuglasiti”, kaže Pokrovac.

“Mi smo uvijek bili nekako solidarni. Želimo nešto riješiti dijalogom, biti partneri Vladi i Ministarstvu. Mi nismo krivi što Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarski institut nisu bili stručni kod prve pojave afričke svinjske kuge. Trebali su selo izolirati, ukloniti sve svinje, gnoj i sve. Ništa se nije napravilo. Najveći prijenosnik afričke svinjske kuge je Grlić Radman koji se sa svojim kamionima voza po cijeloj Slavoniji”, kaže.

Kazao je kako je Ministarstvo trebalo preusmjeriti kamione, da se ne voze kroz naseljena mjesta. “To su namjerno radili da bi Hrvatsku očistili od svinja, da bi Pivac ili bilo koja druga mesna industrija kupila naše svinje za 0,80, a vama i nama prodavala tko zna kakvo smeće po četiri, pet eura”, kaže.

“Oni iz dana u dan samo produžuju rokove. Sad su produžili rok na 15. prosinac. Ministrice, dozvolite da se naše zdrave svinje pokolju uz prethodni pregled. Tu će skloniti veliki dio svinja s tržišta, neće biti mogućnosti da se zaraze”, dodaje.

Gordan Šebalj istaknuo je kako je prosvjed organiziran kako bi se podržali Slavonci. “Žele da nam se Slavonci isele iz Slavonije da dovedu ljude čudnog izgleda i čudnog imena”, ističe.

“Mi koji smo stvarali ovu Hrvatsku nikada nećemo dozvoliti Plenkoviću ni ostaloj ekipi da pokori Hrvatsku i hrvatski narod”, rekao je.

Podsjetimo, Pokrovac je jučer kazao kako se prosvjedi poljoprivrednika nastavljaju. To se dogodilo dan nakon sastanka u Zagrebu na kojemu je ministrica Marija Vučković istaknula kako promptno nije moguće omogućavanje klanja na gospodarstvu. To je, naime, bio glavni zahtjev svinjogojaca.

“Više puta su istaknuli da je njihov glavni zahtjev omogućavanje klanja na gospodarstvu za vlastite potrebe što smo mi istaknuli da promptno nije moguće”, kazala je tada ministrica te dodala: “Mogu reći da je broj slučajeva manji, no virus je tu i rizici postoje. Ako budemo poštivali propise, možemo se nadati da ćemo takvo što moći uskoro”.

Nakon ministrice, govorio je Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

“Jesam li zadovoljan sastankom? Bio bih zadovoljan da mogu vratiti vrijeme na 23.06., na onaj dan kada je postojala sumnja na afričku svinjsku kugu. Onda ne bi imali nikakvih problema”, naveo je te prosvjednicima u četvrtak poručio “da se strpe”, piše Večernji.

Na fb-u se oglasio gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

“Ustali i dalmatinski seljaci u Drnišu. Kako ide ona naša srcu draga: Dalmacija je branila Slavoniju, Slavonija Dalmaciju. Brat uz brata, Hrvat uz Hrvata. Zajedno do konačnog rušenje ove Plenkovićeve korumpirane i odnarođene klike koja igra za uvozne lobije”, napisao je.

Share This Article