Zelenskij poslao poruku Americi: Ako se ova stvar dogodi, onda u rat idu i vaša djeca

Foto: Ured predsjednika Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u velikom je intervjuu za Associated Press istaknuo da se rat s Rusijom nalazi u potpuno novoj fazi.

“Zima će zakomplicirati situaciju zbog ljetne protuofenzive koja nije polučila željene rezultate. Ipak, unatoč neuspjesima, nećemo odustati”, izjavio je za AP pa nastavio:

“Imamo novu fazu rata i to je činjenica. Zima je u cjelini nova faza rata.

Nije nezadovoljan onime što je donijela protuofenziva iako se od nje uistinu mnogo očekivalo, ali konačni rezultat nije ispunio ta očekivanja. Svejedno, Zelenski nudi jedan pragmatičan pogled.

“Borimo se s drugom najjačom vojskom na svijetu, zato sam zadovoljan. Ali, gubimo ljude, zbog toga nisam zadovoljan. Nismo dobili u cijelosti oružje koje smo željeli pa ni zbog toga ne mogu biti zadovoljan. No, ne mogu se previše žaliti.”

Strahuje da će rat Izraela i Hamasa zasjeniti sukob u Ukrajini upravo zbog dotoka zapadne vojne pomoći.

“Već možemo vidjeti posljedice preusmjeravanja pozornosti međunarodne zajednice zbog tragedije na Bliskom istoku. Samo slijepi to ne vide. Ne smijemo dopustiti da Zapad zaboravi na ovaj rat”, napomenuo je i još jednom dodao:

“Ta bi promjena fokusa mogla dovesti do manje ekonomske i vojne pomoći Ukrajini.”

U pokušaju da ublaže te strahove, vrijedi istaknuti, američki i europski dužnosnici nastavili su posjećivati Kijev od napada u Izraelu 7. listopada.

Problematično je pak ono što ukazuje nedavna anketa AP-a u SAD-u, da gotovo polovica Amerikanaca misli kako se previše troši na Ukrajinu. Sve veći broj republikanaca nije za slanje dodatne pomoći, a nije jasno hoće li i kada zahtjev Bijele kuće za dodatnom pomoći odobriti Kongres.

Zelenskij je protivnicima pomoći Ukrajini poslao vrlo jednostavnu poruku.

“Ako naš otpor ne uspije zbog nedostatka pomoći i nedostatka oružja ili financiranja, to će značiti da će Rusija najvjerojatnije napasti zemlje NATO-a. A onda će u rat morati i američka djeca.”, piše N1.

Share This Article