Petek kritizirao gradonačelnika: Tomašević izaziva apatiju; SDP je “smokvin list”

Screenshot: N1

Koliko su građani Zagreba uoči super izbornog ciklusa postali žrtve stranačkih sukoba i nadmetanja i koliko je metropola postala poligon za političke obračune u kojima najdeblji kraj izvlače Zagrepčani?

– Gradska vlast vrlo loše funkcionira, grad je često u kolapsu. Kompleksna je situacija zbog toga što ne postoji kvalitetan mehanizam upravljanja, iako je dobio plebiscitarnu podršku, nije se ekipirao s kvalitetnim stručnjacima, rekao je Renato Petek, zastupnik SDP-a u Skupštini Grada Zagreba, piše HRT.

– Zagrepčani su očekivali značajne pomake, prošlo je 2,5 godine od njegova mandata i ne vidi se niti jedan realiziran kapitalni projekt, rekao je Petek o Tomaševićevoj vladavini.

Petek dodaje i kako je neobična javna ljubav upravo u takvim situacijama između Tomaševića i HDZ-a. Istaknuo je i kako shodno tome HDZ drži Tomaševiću leđa, a SDP kao oporba mora pomagati u tišini, a mogao je biti ozbiljan korektiv i pridonijeti određenim rješenjima.

– HDZ s državne razine pomaže Tomaševiću, pogotovo u projektu opstanka na vlasti, Plenković je stavio “zeleni telefon” za Tomaševića, počevši od beskamatnih kredita, rekao je Petek.

– Veliki je problem što velike stranke nisu išle sa snažnim kandidatima, HDZ-u to odgovara i zato nema prepoznatljivo lice da zgazi Tomaševića, a SDP pokušava vratiti povjerenje i najavljuje preokret, priča Petek.

Za građane je bitno da Vlada i Grad funkcioniraju. Petek je naglasio kako su građani nemoćni jer pišu gradskim vlastima čije reakcije izostaju.

– Nevjerojatno je da ne funkcioniraju institucije, građani i zaposlenici u ovakvim situacijama javljaju se nama zastupnicima i onda se to prosljeđuje na državne institucije da bi se provjerila neka informacija, no i dalje nema odgovora, naglašava Petek.

– Nitko ne reagira na advent u Masarykovoj, Tomašević izaziva apatiju. Građani ne žele slati mailove dovijeka, a nitko ne odgovara, kaže Petek.

SDP mora stati protiv Tomaševića

– Bitno je da se financijski pomogne gradu kod npr. kupovine tramvaja, ali da se tri ili pet milijuna koji se nisu uspjeli potrošiti iz Fonda solidarnosti dobaci Tomaševiću za neke projekte je nedopustivo, kaže Petek.

Dodao je da u takvim situacijama SDP mora stati protiv Tomaševića, pogotovo tamo gdje su se milijuni davali na Jarunsku ili Sljemensku cestu.

– SDP je “smokvin list”, u poreznoj politici se treba dokazati, žarko želim vidjeti da Tomašević ne uspije s maksimalnim stopama opteretiti radnike, rekao je Petek.

Poručio je kako Tomašević nije sposoban realizirati ni početak radova.

– Da bi se radio stadion u Maksimiru, mora se prvo završiti Kranjčevićeva, tamo se i dalje igra prvoligaški nogomet, ništa se nije pripremilo. Bandić bi bar u trenutku kad bi mu koristilo, uspio realizirati početak radova, a onda ih provesti do kraja. Da Tomašević radi Jarunski most, trebalo bi mu 10 godina. Ako mu je samo za sređivanje Stare Vlaške trebalo godinu dana da raspiše natječaj, zaključuje Petek, piše HRT.

Share This Article