Ukrajinski mediji: Otrovana je žena šefa ukrajinske obavještajne službe

Screenshot: Youtube

Supruga šefa ukrajinske obavještajne službe, generala pukovnika Kirila Budanova, otrovana je “teškim metalima”, javljaju lokalni mediji pozivajući se na više izvora.

Marianna Budanova prebačena je u bolnicu nakon što se dulje vrijeme nije osjećala dobro, objavila je stranica Babel citirajući obavještajne službe. Još dva ukrajinska medija kasnije su objavila slične informacije, oslanjajući se na vlastite izvore.

Ukrajinska vojna obavještajna služba nije javno komentirala izvješća, prenosi BBC. Također, u izvješćima se ne navodi smatra li se da Rusija stoji iza navodnog napada ili ne.

Ukrajinska stranica Pravda objavila je da je nekoliko drugih obavještajnih dužnosnika također otrovano. Međutim, nije bilo indikacija da je Budanov također mogao biti meta.

General, koji vodi Glavnu obavještajnu upravu ukrajinskog ministarstva obrane, imao je ključnu ulogu u planiranju i ponekad izvršavanju vojnih operacija protiv ruskih snaga, nakon sveobuhvatne invazije Moskve u veljači 2022.

Stranica Babel, koja je u utorak prva izvijestila o navodnom trovanju, citirala je jedan od svojih izvora u ukrajinskoj obavještajnoj službi koji je rekao da Budanova dovršava liječenje i da će ostati pod nadzorom liječnika.

Neimenovani dužnosnik je dodao da se tvari, kojima je Budanova otrovana, nisu koristile ni na koji način u svakodnevnom životu ili vojnim operacijama”. Dužnosnik nije naveo više detalja.

Ukrajinska Pravda kasnije je citirala vlastite izvore koji su rekli da je trovanje Budanove potvrđeno nakon testova. Dodaju da je najvjerojatnije pojela otrovanu hranu, ali da se osjeća bolje nakon što je završila početno liječenje.

Neovisno o tome, ukrajinska novinska agencija Unian citirala je svoj izvor koji je rekao da se Budanova liječi u bolnici u Ukrajini, a ne u inozemstvu.

Budanova, rođena 1993. u Kijevu, ima diplomu magistra psihologije. Kasnije se uključila u politiku radeći kao savjetnica kijevskog gradonačelnika. Za časopis Elle je prošle godine rekla da je radila kao volonter u vojnoj bolnici u Kijevu od 2015. do 2017.

U rujnu je general Budanov (37) rekao za stranicu War Zone da su on i njegova supruga boravili u njegovom uredu od invazije u veljači iz sigurnosnih razloga. “Marianna je profesorica na policijskoj akademiji. Predaje psihologiju. Njoj to nije problem kao što bi mogao biti nekom drugom”, rekao je tada.

Visoki dužnosnik ukrajinske obavještajne službe Andrij Jusov rekao je za Pravdu ranije ove godine da je bilo više od 10 pokušaja atentata na generala Budanova, piše N1.

Share This Article