Tko je Igor Krota koji je priznao sve na suđenju Mamiću? Bio je golman, a prodavao je i prstace

Screenshot: HRT

Istarski poduzetnik Igor Krota na suđenju u predmetu Dinamo 2 priznao je da je preko svojih offshore tvrtki izvlačio novac iz Dinama, pišu 24sata.

U cijelosti prihvaćam sve što mi se stavlja na teret. Ne želim iznositi obranu, niti odgovarati na pitanja. Osjećam se krivim i želim da se ovaj postupak u odnosu na mene što prije riješi“, kazao je Igor Krota na Županijskom sudu u Osijeku.

Krota na suđenju Mamiću išao Vuksanovim putem

Tako je Krota slijedio Nikkyja Arthura Vuksana. On se također nagodio s Uskokom i priznao krivnju za sudjelovanje u nezakonitom izvlačenju novca. S obzirom na nove okolnosti tužitelj Sven Mišković je predložio da se postupak u odnosu na Krotu izdvoji iz spisa.

Krota je, objavili su mediji nakon njegova uhićenja 2015., jedno vrijeme bio golman u lokalnom nogometnom klubu, ali tu je karijeru brzo napustio. Sandro Stipančić i Igor Krota zajedno su neko vrijeme lovili prstace u okolici Umaga i prodavali ih Talijanima, a nakon toga, Krajem devedesetih odlučili su napustiti taj posao te se iz Istre preseliti u Zagreb, gdje su počeli novi biznis.

U obavijesti koju je u lipnju 2014. Ured za sprječavanje pranja novca poslao DORH-u jasno izražava sumnja da je Krota od 2010. do 2014. godine oprao najmanje 10 milijuna eura preko svojih offshore tvrtki za treće osobe.

Izravna poveznica Krote i Mamića u toj obavijesti bile su dvije uplate, ukupnog iznosa 900.000 eura, GNK Dinama na račun tvrtke Wang Corporation iz Hong Konga, a čiji je vlasnik bio Igor Krota.

Nakon današnjeg Krotina priznanja na optuženičkoj klupi ostaju Zdravko, Zoran i Mario Mamić, Damir Vrbanović i Sandro Stipančić.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna, pišu 24sata.

Share This Article