Silovao po Hrvatskoj, robijao pa otišao u BiH i nastavio po starom: “Manijak pedofil normalno se šeta gradom i nitko ne reagira na to”

Screenshot NOVA TV

U Hrvatskoj je silovao dvojicu dječaka. Robijao je 13 godina, a sada je opet osumnjičen za isti zločin. Još 2010. ekipa emisije Provjereno snimala je priču o Senadu Mustedanagiću kada je osuđen zbog silovanja dvojice maloljetnika. Uhićen je i presuđen na zatvorsku kaznu. Za isti zločin, dakle silovanje dječaka, osuđen je i u BiH. No tamo nikad nije služio kaznu. Ove godine nakon što je pušten iz hrvatskog zatvora, protjeran je iz Hrvatske u BiH. I umjesto da završi iza rešetaka, mjesecima je živio posve normalno. Izvadio je dokumente, zaposlio se. Sve dok prije nekoliko dana nije uhićen zbog sumnje da je ponovio isto kazneno djelo. Prvi put za Provjereno, kao odrastao čovjek, govori jedna od njegovih žrtava. O tome što je proživio, ali i o nepravdi koju nanovno proživljava zahvaljujući aljkavosti pravosuđa.

Senad Mustedanagić višestruko je osuđivani pedofil. Provjereno je o njemu prvi put radilo prilog 2010. godine, a sada je opet u zatvoru zbog sumnje u silovanje, ovaj put 19-godišnjeg mladića.

Screenshot Provjereno NOVA TV

“Ovdje se desio neki veliki propust, ne znamo čiji. Uglavnom, čovjek koji je presuđeni zločinac, da ga ne zovem manijak, pedofil, šeta se normalno gradom i nitko ne reagira na to”, kazao je nadređeni iz tvrtke u BiH ekipi Provjerenog.

O njemu govori i njegova prva žrtva.

“To su jednostavno rane i ovo sad bilo je kao da vam netko dodaje sol i dodatno još reže, eto tako otprilike”, kaže Isak Hebilović.

Senad Mustedanagić počinio je silovanje 14-godišnjeg dječaka u Cazinu 2008. godine, pa pobjegao u Zagreb, gdje je počinio ista djela nad dvojicom dječaka. 12-godišnjakom i 15-godišnjakom. Otac žrtve koji je tada govorio za Provjereno ponovo se prisjetio traume koju nosi cijeli život.

“Nekako me tješila činjenica da će taj čovjek većinu svoga života provesti u zatvoru”, rekao je otac silovanog dječaka.

U Hrvatskoj je osuđen 2010. na 16 godina. Dok je odrađivao kaznu, osuđen je i u Bosni na 12 godina zatvora. U hrvatskoj je kaznu odradio, a u BiH – nikada. Jedna od njegovih žrtava, danas odrastao čovjek, prvi put otvoreno progovara o onome što je proživjela kao dijete.

“Ne znam ti opisati, počinjem se znojiti. Kad o svemu tome razmišljam, postajem gnjevan, postajem gnjevan i… što se tiče tog pravosuđa i toga svega, ja tu nemam apsolutno više nikakvog povjerenja, nikakvog”, poručuje Hebilović.

Kada je Provjereno 2010. prvi put radilo prilog, 12-godišnjak, kojem je dotični bio trener, ocu je progovorio o onome što mu radi.

“Kako je sin dosta povučen, rekao je da s njim ima test sramežljivosti. Tražio ga je da se skine u gaćice i da ode leći na trosjed. Nakon toga se skinuo i trener, legao kraj njega i počelo je. Nakon što je svršio na sina, obukao se i rekao sinu da ode odigrati svoj trening i pustio ga doma”, ispričao je otac, piše Dnevnik.hr.

Prijavili su ga, završio je iza rešetaka. Otkriveno je kako u Zagrebu uopće nije trebao biti jer je lice s međunarodne tjeralice. Osumnjičen za silovanje drugog dječaka koji je jedva napunio 14 godina, a kojem je također bio trener, ali dvije godine ranije i 200 kilometara dalje, u Cazinu u Bosni i Hercegovini.

I taj je dječak bio hrabar i progovorio o tome. U Bosni Mustedanagić završava tri mjeseca u pritvoru. Netom prije podizanja optužnice zbog proceduralne pogreške biva pušten na slobodu.

Policija u Zagrebu otkriva kako je u istom klubu zlostavljao još jedno dijete. Sudilo mu se u Zagrebu i završava iza rešetaka. Dok je odsluživao kaznu u Hrvatskoj, presudila mu je i Bosna i Hercegovina za silovanje dječaka. Dobio je 12 godina zatvora.

“Mene su pitali prije suđenja tog u Bihaću, 2017. i 2018., koje nije išlo javno, želim li maksimalnu kaznu ili novčanu odštetu. Rekao sam da želim maksimalnu kaznu za to, ne želim nikakvu novčanu odštetu, to mi nije potrebno, potrebno mi je samo da je ta osoba u zatvoru. I što se događa nakon pet godina? Da je 2023. čovjek slobodan, slobodan! Kako??” pita se Isak, žrtva pedofila.

U ponovljenom postupku dok je služio kaznu u Hrvatskoj, kazna iz Bosne smanjena mu je na osam godina. Početkom ožujka biva pušten iz hrvatskog zatvora, o čemu naša policija obavještava žrtvu.

“Obavijestila ga je da je pušten iz zatvora, međutim bilo je rečeno da će ga sprovesti direktno na odsluženje kazne koja ga je čekala tamo”, rekao je otac zlostavljanog dječaka iz Zagreba.

Ali to se nikada nije dogodilo. U ožujku je u rodnom Cazinu izvadio novu osobnu, zaposlio se, kupio automobil.

“Ne znamo gdje se dogodio taj propust i kako je on iz Hrvatske došao u Bosnu, kako nije uhićen. Normalno je dobio sve dokumente, prijavljen je u firmi, osiguran, plaću je primao na račun, sve je bilo legalno”, rekao je nadređeni iz tvrtke u kojoj je bio zaposlen u BiH.

Zaposlio se u tvrtki u koju dolaze mladi na praksu, pokazao se kao dobar radnik.

“Fakat je u kratkom roku, u neka četiri mjeseca koliko radi tu, postao je vođa tog odjela u kojem je radio, mogao je birati sebi s kim će raditi, to su većinom bili mlađi momci”, dodao je nadređeni.

Po bosanskim zakonima poslodavci ne traže potvrdu o nekažnjavanju, iako u ovoj tvrtki imaju upitnik koji se ispunjava. On ga je popunio i naveo da nije bio kazneno gonjen. Donio je sve novoizrađene dokumente. Prema svima je bio fin, predstavljao se kao čovjek od vjere, kupovao djeci svojih kolega skupe poklone.

Kako je bio prijavljen na udaljenoj adresi, poslodavac mu je omogućio smještaj u stanu tvrtke.

“Momak kojeg je on zlostavljao nije imao položen vozački ispit i on se ponudio da njega odvozi i dovozi na posao. Momak je bio udaljen oko 20 kilometara od grada”, rekao je nadređeni iz tvrtke.

“I nakon 20-ak dana njemu je to kao bio problem i on je ponudio da momak prijeđe stanovati kod njega. Kako je on imao strašno uvjerljivu priču, on je ogroman manipulator, mi nismo uopće posumnjali da će se nešto dogoditi. To je trajalo 10-ak dana, a onda je momak jednostavno pobjegao iz stana ujutro i nije se više htio vratiti, ali nam nije rekao razlog”, kazao je nadređeni i dodao: “Iz straha nije smio reći. Tad smo mi vidjeli da tu nešto nije okej, da on njega zlostavlja i porukama i uhodi ga po firmi, stalno prati, ide za njim. Tad smo već vidjeli da je on neki manijak, ali nismo znali što konkretno.”

Prijavili su ga. Policija je provela istragu, u istražnom je zatvoru. Ali kako je i zašto uopće bio na slobodi? Reporterka Provjerenog Ema Branica poslala je upit kantonalnom tužiteljstvu i sudu.

“Taj sud pravosudni organi Republike Hrvatske nisu obavijestili da je osuđeni Senad Mustedanagić izdržao u potpunosti ili djelomično zatvorsku kaznu na koju je osuđen niti je sud bio upoznat s činjenicom da se osuđeni Senad Mustedanagić nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, sve do posljednjih događanja u Velikoj Kladuši”, odgovorili su sa suda u Bihaću.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa nije pak ni imalo obvezu obavještavati ih. Kako je bio izručivan na suđenje opet natrag u Hrvatsku na izdržavanje kazne, bosanski je sud znao do koje je godine u zatvoru.

“Slijedom Vašeg upita o zahtjevu vezanom za izdržavanje kazne zatvora ili transfer zatvorenika u Bosni i Hercegovini, ističemo da navedeno nije zaprimljeno u ovom Ministarstvu”, odgovorili su.

Uz kaznu u Hrvatskoj dobio je i mjeru protjerivanja iz zemlje.

Kantonalni sud priznaje da nije odslužio kaznu zatvora.

Tko je ovdje lud, pitaju se svi. Jer da je bio tamo gdje je trebao biti, da nije mogao prijeći granicu, da je netko u sustavu provjerio da se radi o osuđeniku bez dana odležane kazne, do svega ovoga što im se u gradu dogodilo ne bi došlo. Sada svi premotavaju film i proživljavaju mučninu.

“To je sve šokiralo i idemo, radimo na tome da što više sakrijemo njegov identitet jer ipak je to velika sramota za jednog momka od 19 godina”, kaže nadređeni iz tvrtke.

Pedofil je pak živio bezbrižno, šetao se oko dječjih igrališta, komunicirao s djecom. Pri uhićenju pronašli su mu nekoliko mobilnih uređaja.

Visoko je inteligentan, vrhunski manipulator, govore. I ako se pitate kako je mogao silovati 19-godišnjeg mladića, samo ćemo podsjetiti na modus operandi toga čovjeka – strah, sram i ucjene za šutnju.

“On čak ima i videozapis, on je snimao taj seksualni čin s mojim djetetom. Između ostaloga rekao je da ne smije nikome o tome govoriti jer će onda ići u zatvor i on, i mama, i tata”, kazao je otac žrtve u provom prilogu.

Stoga se svi pitaju koliko još žrtava ima, a da o tome šute. Građani su mu uništili automobil.

“Mi smo bili glasni, evo moja obitelj i ja smo ustali, točnije moji roditelji i ja. Kome god se to događa, kome god, tko god ima problem, vjerujte da na kraju tunela uvijek dođe svjetlo i da uvijek pravda na neki način pobjedi. Ako ništa, duša je mirnija. Ljudi, ustajte i govorite napokon istinu, nemojte šutjeti i gristi se iznutra”, poručuje Hebilović.

Prvo je, kaže, doživio traumu s kojom će se nositi cijeli život pa, koliko god to čudno zvučalo, osudu okoline. Potom je godinama čekao sudsku presudu. Da bi shvatio da njegov zlostavljač slobodno šeće. Duboko je razočaran cijelim sustavom.

“Vjerujte da mi se BiH zgadila zbog toga pravosuđa, pitanje je kad ću više i otići za Bosnu i hoću li otići. Pa, iskreno da vam kažem, ja ne znam, kao osoba koja je kroz sve to prošla i koja evo nakon i toliko godina i dalje nije dočekala pravdu, na neki me je način i sramota dignuti glavu u tom gradu, proći uspravno kroz taj grad. Zašto da ja to sebi radim, zašto da ja to sebi radim?” pita se žrtva pedofila.

Živi u Njemačkoj, oženjen je, nedavno je dobio bebu. Pokušava živjeti.

“Vjerujte mi, ne želim vraćati film, trudim se gledati pozitivno na budućnost, ali sve te neke pljeske prošlosti, da tako kažem, dolaze”, kaže Hebilović.

Želi poručiti bosanskom pravosuđu je ovo nedopustivo. U 21. stoljeću, 2023. godine. Da njegov zlostavljač nije odslužio ni dana kazne. Da je živio kao slobodan čovjek. Da je potencijalno drugom nanio doživotne rane. Pita se koliko još mora čekati pravdu i koliko još žrtava mora biti, piše Dnevnik.hr.

TAGGED:
Share This Article