Ako vas klasična vuna pika, tu je nekoliko dobrih alternativa

Foto: Pexels

Iako je odličan prirodni izolator i zimska svakodnevica, vuna zna ostavljati neugodan osjećaj u dodiru s kožom, stoga su tu razne varijante u svijetu odijevanja koje je mogu zamijeniti

Ovo prirodno vlakno od runa ovce dostupno nam je u niz varijanti, a jedno od pravila koje smo naučili je – može se smanjiti u pranju. Osim veste, vunene su nam i kape i rukavice, no često se zna desiti da pika, stoga su tu savjeti kako to izbjeći. Zapravo se radi o nekim vrstama vune, pri kupnji je dobro raspitati se točno.

Merino vuna visoke kvalitete
Ovo je pletivo vrlo kvalitetno, a finoća vlakana vrlo visoka. Porijeklo je iz Španjolske, no danas većina merino vune dolazi iz Australije koja je poznati proizvođač te divne, meke vrste.

Prednost te vune je elastičnost te se ona vrati u prijašnje stanje, radi čega je cijenjena na tržištu. Dobra je i radi proizvodnje – u isto vrijeme daje 5 puta više vune od obične ovce.

Alpaka je sve popularnija
Djeluje luksuzno te je vrlo elegantna, dolazi u dvadesetak prirodnih nijansi. Od crne do smeđe i vanilije, postaje sve popularnija. Ovu vunu daje istoimena životinja koja podsjeća na devu te je polako postala popularnija od kašmira, super vune.

Kašmir kao luksuzni hit
Kašmir je već dugo pojam luksuzne vune, na njoj se vidi da je mekša i udobnija od većine vuna. Naime, vlakno ima promjer manji od 30 mikrona te se koristi najfinija dlaka koze .

Vuna kašmirske koze dio je svijeta mekanih tkanina, vrlo je udobna i ima visoku cijenu.

Pošto je super izolator, kašmir se nosi u svim godišnjim dobima. Takav komad odjeće treba održavati, kako bi trajao godinama jer se isplati čuvati ga, ima stabilnu vrijednost i kvalitetu, piše 24sata.

Moher – od mladih koza
Moher proizvođači uglavnom proizvode u Južnoafričkoj republici – riječ moher dolazi iz arapskog jezika te znači ‘tkanina od kozje vune koja je poput svile’.

Dakle, dobiva se od dlake angora koze. No, mnogi je miješaju s angorom nastalom od zeca.

Moher je lagan, sjajan, vrlo pahuljast, toga je vrlo popularan u elegantnim, zimskim i jesenskim kolekcijama.

Najviše se proizvodi u Australiji, Južnoafričkoj Republici, SAD-u, Turskoj, Argentini i Lesotu.

U 60 sekundi riješite problem ukočenog vrata

Share This Article