3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Znate li koliko često treba čistiti kistove, spužvice za šminkanje?

Znate li koliko često treba čistiti kistove, spužvice za šminkanje?

Kistovi za šminkanje dolaze direktno u dodir s kožom, a stoje li izloženi toplini i vlazi, a još k tome ih ne čistite kako treba, postaju pogodni za razmnožavanje bakterija, čime je šansa od dobivanja kožnih bolesti veća

Kistovi za nanošenje tekuće šminke u sebi sadrže naviše ostataka, za razliku od onih praškastih. Iako je i jedne i druge važno redovito prati i čistiti. U trgovinama postoje posebne rukavice za to, kaže stručnjakinja za šminkanje Olivia Todd. Ona svoje četkice, pomoću spomenutih rukavica, najprije dobro opere u toploj vodi uz dodatak deterdženta za pranje posuđa pa ih neko vrijeme ostavi u vodi u koju je ukapala malo eteričnog ulja lavande.

Također, primijetite li da kistovima ispadaju dlačice, vrijeme je da ih bacite i kupite nove – to se zna početi događati nakon četiri do osam mjeseci upotrebe, ako ih koristite baš svaki dan. Poseban naglasak stavila je na kistove kojima nanosi šminku na područje oko očiju, piše 24sata.

– Uvijek sam jako oprezna s onim što koristim na očima, sa šminkom i alatom. To je vrlo osjetljivo područje i tu nikako ne želite riskirati infekciju pa posebnu pažnju usmjerite na čišćenje kistova za šminkanje očiju – rekla je.

Spužvice za šminkanje
One imaju kraći vijek trajanja od kistova i potrebno ih je, također, redovito čistiti.

– Ne bih vam preporučila ponovnu uporabu spužvica za šminku koje kupujete na veliko, jer one nisu dizajnirane za ponovnu uporabu. Međutim, ‘beauty blenderi’ (posebno izrađene spužvice) su otporni na mikrobe i mogu trajati do četiri mjeseca – kaže Olivia Todd.

– No, i oni su porozni pa ih mrtve stanice kože, bakterije i ulje s kože mogu začepiti. Predlažem da ih dobro operete jednom tjedno. Ja uvijek imam dva u opticaju, dok se jedan suši, drugi koristim – dodala je.

Lufa spužva za kupanje
Lufa je biorazgradiva spužva koju mnogi koriste za osobnu higijenu, biljnog je podrijetla. Kako uglavnom stoji u kupaonici, obješena u tušu ili kadi, često se nikad pošteno ne osuši između dvije upotrebe – upravo to stvara rajske uvjete za razmnožavanje bakterija, jer one obožavaju vlažna i topla okruženja.

Takvu spužvicu bi trebalo dobro oprati nakon svake upotrebe i dobro, brzo osušiti.

– Želite li biti sigurni da je dobro očišćena, stavite je ponekad u perilicu ili čak je čak možete oprati u gornjem dijelu. Lufe ne traju vječno i trebalo bi ih zamijeniti novom svakih mjesec dana. Plastične spužvice mogu potrajati nekoliko mjeseci – objasnio je stručnjak za čišćenje Henry Paterson.

Kamen za pete
Nakon trljanja zadebljanja na stopalima, ovaj kamen napuni se mrtvim stanicama kože, odnosno uđu u pukotine na njemu. To može biti dobra podloga za stvaranje bakterija pa je preporuka isprati kamen dobro toplom vodom nakon svake upotrebe.

Također, stavite na njega malo sapuna i protrljajte ga starom četkicom za zube, pa će vaš kamen biti još čišći. Nakon što ga operete, ostavite ga neka se dobro osuši.

– Kamen za pete biste trebali nakon nekoliko upotreba prokuhati pet do deset minuta u vodi kako biste ga pošteno sterilizirali. I svakako pazite da je skroz suh prije nego ga pospremite u ormar – savjetuje Paterson.

Krpice za lice
– Krpice kojima brišete lice trebali biste prati nakon svake upotrebe. Samo ih ubacite u perilicu rublja na ciklus vrućeg pranja s uobičajenim deterdžentom za rublje – kaže Paterson.

– Ručnike koje koristite za tuširanje biste trebali staviti na pranje nakon svaka tri korištenja. Između svake uporabe, provjerite jesu li obješeni na kuku (na njoj se sporije suše) ili su prebačeni preko stalka za ručnike kako bi se mogli potpuno osušiti – dodao je.

Također, napominje da bi krpice za lice i ručnike trebalo dobro osušiti prije ubacivanja u košaru s prljavim rubljem, prenosi The Sun.

Evo zašto nije pametno bacati masnoću od kuhanja u wc

Najnovije

Još iz rubrike