3 C
Zagreb
Naslovnica Sport Stjepan Tomas će platiti ceh, u Osijeku su već donijeli odluku, evo...

Stjepan Tomas će platiti ceh, u Osijeku su već donijeli odluku, evo tko bi trebao postati novi trener

Na Opus Areni vjeruju kako će do prvenstvene utakmice protiv Rudeša već imati novog stratega

Službene potvrde još nema, jer sastanak klupskog čelništva je u vrijeme pisanja teksta i dalje trajao, ali svakako će dogoditi očekivano. Izvjestan zaključak tog sastanka bit će kako je završio mandat Stjepana Tomasa na klupi Osijeka. Međutim, on Opus Arenu ne bi trebao napustiti sam. S njim bi vjerojatno trebao otići i sportski direktor Ivica Kulešević.

Već i činjenica da sportski direktor nije sudjelovao na sastanku na kojem se raspravljalo o budućnosti treneru sugerira upravo takav rasplet. U ponedjeljak su obojica još bili na svojim radnim mjestima, naoko običan radni dan, a Tomas je čak i odradio poslijepodnevni trening s momčadi, no dvojac koji je do sada vodio sportski sektor znao je što slijedi, piše sportske.jutarnji.hr.

Energije ni u tragovima
Nakon Koprivnice je postalo definitivno jasno kako ovako dalje više ne ide. Klupski predsjednik Ferenc Sakalj ovaj puta, za razliku od nekih prethodnih kriznih situacija, nije odgađao teške odluke i nije čekao sa smjenama nego je reagirao odmah. Tomas je dao svoje, platit će ceh sve slabije i slabije igre koja više nije ostavljala baš nikakvu nadu da može biti bolje. Energija u momčadi jednostavno više ne postoji niti u tragovima da bi se u klubu imali barem za nešto uhvatiti i nadati se boljim danima. Kulešević je, pak, funkcijom najodgovorniji za prijelazni rok, a uz to je i težak teret u odnosu navijača i klupske uprave. Štoviše, tribine su ga “prekrižile” davno, još od incidenta kojeg je imao proljetos kada je izašao pred navijače.

Tko će popuniti njihova mjesta koja još uvijek službeno nisu upražnjena znat će se uskoro. Dok u klubu još imaju kakav-takav luksuz da ne moraju odmah promovirati sportskog direktora koji će pripremiti i voditi zimski prijelazni rok, oko odabira trenera nemaju nimalo vremena jer već u subotu na Opus Areni gostuje Rudeš. Klupsko čelništvo je na liniji s nekoliko kandidata, a u igri su u jednom trenutku bila dvojica kandidata, Goran Tomić i Zoran Zekić.

Tomić je bio u igri i prije točno godinu dana, odmah nakon otkaza Nenadu Bjelici, ali je angažman propao zbog odštete koja je trebala biti isplaćena Rijeci. Iz današnje perspektive i s vremenskim odmakom, ta odluka čelnika Osijeka da ne isplate odštetu pokazala se jako lošom.

Vrijeme nije saveznik
Ipak, izgleda kako je odluka pala. U Osijeku na klupi žele svog bivšeg trenera Zorana Zekića! Zekić je trenutno pod ugovorom s albanskim Partizanijem i upravo taj detalj stoji na putu brzog dolaska. Na Opus Areni ipak vjeruju kako će do prvenstvene utakmice protiv Rudeša Zoran Zekić izaći iz ugovora i u subotu voditi momčad.

Rekorder u Gradskom vrtu, i duljinom staža na klupi jedinog slavonskog prvoligaša i brojem utakmica koje je vodio, uvjerljivo je Zoran Zekić. Trenerom Osijeka bio je čak 1305 dana, od rujna 2015. do ožujka 2019., vodio je momčad u 152 utakmice od kojih je 126 prvenstvenih. Zekić je klupski rekorder i po broju prvenstvenih pobjeda (52), neriješenih ishoda (38), ali i poraza (36) među trenerima bijelo-plavih otkako je Prve HNL. Pod njim je Osijek u prosjeku osvajao 1,54 boda po utakmici. Potpisao je i dva najslavnija trijumfa u klupskoj povijesti, protiv nizozemskog velikana PSV-a kojeg je pobjedio i u Eindhovenu i u Gradskom vrtu.

Kako god, čelnicima Osijeka vrijeme nije saveznik i ime novog trenera, petog unatrag nešto više od godinu dana, trebalo bi biti poznato do sredine tjedna, a on će stići odraditi najviše dva-tri treninga, ako i toliko, prije svoje premijere na klupi protiv “fenjeraša” preko kojeg će Osijek tražiti prekid serije koji se oduljio na sada već pet utakmica bez pobjede.

Osijek je u posljednje vrijeme u ozbiljnim lutanjima sa strukom. U razdoblju od konca kolovoza prošle do početka listopada ove godine na klupi bijelo-plavih promijenilo se više trenera, njih petorica s novoimenovanim šefom struke tko god on bio, nego što ih se promijenilo u prvih šest i pol godina otkako je klub u privatnim rukama (četvorica).

Zoran Zekić je bio na klupi skoro tri godine, Dino Skender tek pola godine. To se sada s obzirom na mandate posljednje trojice trenera čini kao ozbiljan staž. Ivica Kulešević godinu dana je bio trener Osijeka, Nenad Bjelica skoro dvije, a onda su se trenerski mandati počeli brojati u mjesecima. Rene Poms je više utakmica vodio kao vd šefa struke (12) nego pod stalnim ugovorom (sedam), Borimir Perković je na klupi izdržao svega sedam utakmica što je i jedan od najkraćih trenerskih mandata u klupskoj povijesti bijelo-plavih, a Stjepan Tomas trajao je 20 utakmica.

Izgubili kompas
Izgubio se kompas ne samo sa strukom nego i sa strategijom kako se klub treba razvijati bez jasno određene vizije kakav Osijek treba biti klub danas, a pogotovo sutra. Možda ona i postoji, ali nije javno iskomunicirana niti se u klupskoj politici prepoznaju bilo kakve jasne smjernice strateškog djelovanja kada je momčad u pitanju.

A imali su u Osijeku nekoliko faza… U prvim sezonama po dolasku novih vlasnika dovodili su se mladi, “gladni” i potentni igrači na čijim je transferima klub kasnije zaradio odličan novac. U idućoj fazi je pokušan dodatni iskorak. Klupska strategija se s dolaskom Nenada Bjelice na čelo sportskog sektora okrenula za 180 stupnjeva. Pokušalo se na drugi način, dovođenjem isključivo iskusnijih igrača, ali se na kraju nije uspjelo. Ta era nikad većih ulaganja završila je bez trofeja, bez željenog iskoraka u Europi u kojoj je put završavao katastrofama od sofijskog CSKA i Kizilžara uz osvojeno drugo i treće mjesto te četvrtfinale i polufinale Kupa.

Pod prijetnjom kršenja financijskog fair-playa zimus se išlo u veliko rasterećenje svlačionice u čemu se pretjeralo pa je na kraju patio rezultat. Odlučilo se tada i kako će se ići u jaču promociju igrača iz vlastite škole nogometa koji prethodno godinama nisu bili ni blizu prve momčadi, a iz toga su dobili Bijelo-plavi barem Bukvića i Omerovića. A onda je ovoga ljeta prijelazni rok odrađen bez ikakvog rizika i to na kratke staze. Došla su, naime, osmorica novih igrača, a svi su potpisani ili na ugovore 1+1 ili dovedeni na posudbe s opcijom otkupa.

Sada je pred izvjesnom smjenom tandem koji je ovog ljeta krojio sportsku politiku, ali bez definirane strategije zapravo se ništa bitno neće promijeniti. Osijek ima čvrste temelje za uzlet – sigurne financije i uvjete kakve nitko u HNL-u ni izbliza nema – ali u Opus Areni se napokon jasno moraju odrediti što žele, u kojem smjeru žele ići, kakav klub žele biti, odrediti konkretan cilj kojem teže, a potom i način kako taj cilj jednog dana i ostvariti. U lutanjima je do sada izgubljeno previše vremena, piše sportske.jutarnji.hr.

Najnovije

Još iz rubrike