6.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Psihijatar objasnio zašto žrtve ne prijavljuju uvijek nasilje

Psihijatar objasnio zašto žrtve ne prijavljuju uvijek nasilje

Ovo je već četvrti slučaj u kratkom vremenu da ljudi ozbiljno narušenog zdravlja i svijesti izazivaju incidente. Dvojice vremešnih muškaraca aktivirala su bombe dok je osumnjičeni obiteljski nasilnik pucao prema policiji. O svemu tome za Dnevnik N1 govorio je psihijatar Herman Vukušić.

Govoreći o mogućim okidačima ovakvog ponašanja psihijatar Herman Vukušić rekao je da za rastrojenu osobu okidač može biti svašta.

“Ovisi o težini njenog duševnog stanja, nisu te stvari rijetke. Za današnje hrvatsko društvo gdje je opća stopa nasilja u porastu, mislim da se radi o zakonu spojenih posuda – situacija u društvu gdje razni čimbenici, poput inflacije ili podijeljenosti, utječuna porast nasilja”, rekao je Vukušić.

Na pitanje kako prepoznati probleme i mogu li se spriječiti posljedice ovakvih ispada, odgovara:

“Velika većina osoba koje rade ovakve situacije, poznata je psihijatrijskim i drugim službama. Već sam više puta govorio da psihijatrija i medicina trebaju imati puno slobodniju ulogu u iniciranju postupka prisilne hospitalizacije. Da je tome bilo tako, bile bi spašene mnoge žrtve nasilja.”

Smatra da mentalno zdravlje u Hrvatskoj nije tabu, ali podsjetio je na porazne podatke dobivene u istraživanju nakon pandemije, piše N1.

“Nakon pandemije prof. Gordana Buljan Flander iznijela je zastrašujuće podatke da je spolno zlostavljanje djece za vrijeme pandemije u Zagrebu, a ispitano je preko 20.000 djece, poraslo za preko 60 posto. To nas mora zabrinuti. To treba riješiti sustav, a mislim da tu sustav šteka”, rekao je Vukušić.

Žrtvama nasilja poručuje da prijave policiji: “Žrtva nasilja je nekad štokholmski zarobljenik, od srama zbog toga što je postala žrtva nasilja ne želi priznati, najbolje se obratiti institucijama sustava, policiji, a onda postoji uhodani sistem koji samo treba malo doraditi da stvari budu puno bolje nego sada.”

Incident u autobusu zgrozio putnike, mladić sve priznao: ‘Da, vikao sam, skidao hlače, pokazivao spolovilo…‘

Najnovije

Još iz rubrike