8.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Tomaševićev učinak: Gužve u Zagrebu se povećale, ima ih i na ulicama...

Tomaševićev učinak: Gužve u Zagrebu se povećale, ima ih i na ulicama na kojima ih dosad nije bilo

Nakon što je dio Masarykove ulice u središtu Zagreba nedavno pretvoren u pješačku zonu, prometna se gužva povećala, a ima je i na ulicama na kojima je dosad nije bilo. Ekipa HRT-a provjerila je što o novoj prometnoj situaciji misle vozači, pješaci i – prometni stručnjak.

Radni dan malo prije 16 sati, prometne gužve na Prilazu Gjure Deželića uobičajena su scena. Nakon što je prošle godine ukinut jedan prometni trak kako bi se napravilo mjesta za biciklističku stazu, situaciju je dodatno pogoršalo pretvaranje Masarykove u pješačku zonu. Upitali su više vozača što misle o tome i svi su HRT-u rekli otprilike isto.

– Puno je gore nego što je bilo. Pogotovo na ovom dijelu. Petnaest minuta treba od početka Deželićeve do ovdje, govori Matija.

– Cijeli grad je katastrofa. Od Britanca do Sesveta jučer sat i 45 minuta. Sve vam je jasno, rekao je Ilija.

– Puno je gore nego što je bilo, smatra Miro.

I dok su vozači očekivano nezadovoljni, pješaci su uglavnom zadovoljni novim rješenjem.

– Mi smo već nekoliko puta morali posjetiti ovaj dio samo da bi ona uživala. I naročito vidjela mace koje su je jako impresionirale, kaže prolaznica.

Na Prometnom fakultetu kažu da su se gužve mogle očekivati, ali i da će se dio vozača s vremenom odlučiti za alternativni pravac.

– Problem je isto tako i na zelenom valu, imate nekoliko mjesta na kojima su radovi i dogodi se da je jedna prometna traka zauzeta nekakvim kombijem ili dostavnim vozilom koji blokiraju traku, to je ono što se ne bi smjelo događati, posebno ne u vršnim satima, govori dr. sc. Marko Ševrović, Fakultet prometnih znanosti.

Premda se sve više ljudi koristi biciklima ili pješači, gužve bi smanjio kvalitetniji i funkcionalniji javni prijevoz, ali i uvođenje povlaštenih parkirališnih karata.

– Da se jednostavno pritisak osobnog automobilističkog prometa smanji na centar grada. Po meni prva stvar koju bi trebalo napraviti je promjena parkirne politike, mislim da ovo kako je trenutno regulirano sa zonama nije dobro i ne valja, smatra Ševrović.

Kada netko tko stanuje primjerice na Trešnjevci, gdje ima pravo na mjesečnu kartu po cijeni od 5 eura i 30 centi, ne bi mogao s tom istom kartom parkirati primjerice na Maksimiru, gdje radi, Ševrović procjenjuje da bi se automobilski promet u gradu smanjio za 15-ak posto. No riječ je o nepopularnoj mjeri koju se nijedna vlast ne usudi uvesti – jer bi mogla pogubno utjecati na rezultate izbora, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike