1.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Rusi pokušavaju regrutirati špijune iz crkava, intervenirao i FBI

Rusi pokušavaju regrutirati špijune iz crkava, intervenirao i FBI

Ruski obavještajni agenti pokušavaju regrutirati špijune iz crkava u SAD-u, što je izazvalo intervenciju FBI-ja, objavio je portal Foreign Affairs.

U članku od 14. rujna, Foreign Affairs piše kako je FBI upozorio župe ruske i grčke pravoslavne crkve o mogućim aktivnostima ruskih špijuna koji njihove crkve žele iskoristiti za regrutaciju. Jedan navodni ruski agent već je bio spreman ucjenjivati članove crkve, prenosi Newsweek.

Ruska pravoslavna crkva javno je podržala Putinovu invaziju na Ukrajinu, što je izazvalo napetosti među župama diljem svijeta. Čelnik ruske pravoslavne crkve, Patriarh Kiril, također je izazvao kontroverze zbog svoje povezanosti s Putinom, ali i mise u kojoj je pozvao mobilizirane trupe da “hrabro krenu izvršavati svoju vojnu dužnost.”

Andrej Soldatov i Irina Borogan napisali su kako su pregledali dokumente FBI-ja koji “identificiraju i naglašavaju aktivnosti višeg člana odjela za vanjske poslove ruske pravoslavne crkve, koji je, kako sumnja FBI, povezan s ruskom obavještajnom službom.”

Veza crkve i Putinovog režima
“Upozorenje FBI-ja sugerira da je crkva mnogo povezanija s Putinovim režimom nego što mnogi promatrači pretpostavljaju, što ima potencijalno velike implikacije za utjecaj Kremlja u inzoemstvu,” napisali su.

Newsweek nije uspio potvrditi točnost sadržaja dokumenata FBI-ja, a agencija nije direktno spomenula upozorenje u odgovoru na upit za komentar.

“Nemamo komentara na vaša konkretna pitanja, no možemo reći da se FBI redovito susreće i surađuje s članovima zajednice,” napisao je FBI u izjavi za Newsweek. “TO činimo kako bismo osnažili povjerenje javnosti u FBI, kako bi javnost surađivala s nama u borbi protiv kriminalnih aktivnosti, kako bismo pružali informacije o radu na prevenciji zločina, ali i kako bismo otvorili linije komunikacije kako bi FBI mogao bolje reagirati na strahove zajednice.”

Foreign Affairs prenosi da u FBI-jevom upozorenju stoji kako postoje razlozi za sumnju da je viši dužnosnik u ruskom odjelu za vanjske odnose crkve, koji je nedavno putovao u Ameriku, zapravo “ruski obavještajni dužnosnik koji radi pod neslužbenom krinkom.”

“Upozorenje navodi kako je njegov cilj u SAD-u bio regrutirati članove ruske pravoslavne i ostalih pravoslavnih crkava,” napisali su Soldatov i Borogan.

Tog dužnosnika navodno su zaustavili i pretražili američki granični službenici kada je stigao u SAD 2021. godine. Navodno je kod sebe imao dokumente povezane s ruskom obavještajnom službom i vojnom obavještajnom agencijom.

Crkva sama pristala
Članak navodi kako je dužnosnik navodno također imao dokumente s informacijama o članovima crkve kako bi ih ucijenio da rade za Kremlj, prenosi N1.

Soldatov je prošlog tjedna gostovao na CNN-u gdje je govorio o svojem izvješavanju o povezanosti Kremlja s pravoslavnom crkvom u SAD-u.

Tada je izjavio da ne samo da su agenti Moskve “otkrili način kako iskoristiti crkvu, već je i sama crkva na to zadovoljno pristala.”

Upitan o veličini ruske obavještajne mreže u američkim pravoslavnim crkvama, Soldatov je izjavio kako je to “velika platforma, budući da je ruska pravoslavna crkva vrlo prisutna u SAD-u, a zapravo i raste.”

U SAD-u je 2020. godine postojalo preko 2.000 pravoslavnih kršćanskih župa.

Najnovije

Još iz rubrike