3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Milanović odgovorio Vučiću: Kosovo je realnost i Srbija će se morati priviknuti

Milanović odgovorio Vučiću: Kosovo je realnost i Srbija će se morati priviknuti

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je govor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN-u kao i izjavu srbijanskog Predsjednika Aleksandra Vučića vezano uz poziv Predsjednika Milanovića članicama UN-a da se prizna Kosovo kao državu.

– To je bio privatan govor, Komšić ne govori u ime države ili svih građana. To što je govorio u UN-u je loše jer to su izjave koje kod neupućenih, a takvih ima, izazivaju grozne asocijacije. Između ostalog, uspoređivao je Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu suda u Strassbourgu. Ti suci se igraju mirotvoraca, prije su imali određenu funkciju, ali ovo što sada rade, a posebno s BiH, koordinirana je akcija između Komšića i njemu sličnih iz međunarodne zajednice. Presude su idiotske i opasne jer se presudama pokušava promijeniti mirovni sporazum iz Daytona. To je nemoguće. To je put u sukob, rekao je predsjednik Milanović komentirajući izjavu Željka Komšića.

Podsjećajući na ranije presude tog suda, predsjednik Milanović je upozorio kako se novom presudom sada kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u BiH.

– Dogovorom triju naroda prestao je rat i toga se trebamo držati ako ne želimo da se nešto slično ponovi, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se netko progura u Predsjedništvo BiH i pokrade cijeli jedan konstitutivni narod. Time se pokušava natjerati Bosnu i Hercegovinu da promijeni svoj Ustav – to je nemoguće i za to nema većine. Sud u Strassbourgu u koordinaciji s Komšićem i dijelom Bruxellesa vrši pritisak na konstitutivne narode u BiH da promijene Ustav koji su krvlju izborili. To neće nikada proći dok sam ja politički živ, poručio je Milanović i dodao kako se nada “da će tako djelovati i ova Vlada ili ona koja dođe nakon novih izbora”.

Predsjednik Milanović komentirao je i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića vezanu uz poziv predsjednika Milanovića članicama UN-a da se prizna Kosovo kao državu, piše vijesti.hrt.hr.

– Osim što je pozvao Srbiju i Kosovo da se drže dogovora i onoga što je potpisano, predsjednik Republike je kazao kako podupire pravo albanskog naroda na Kosovu i kosovske države na opstojnost, kao što podupire i njihovo članstvo u Ujedinjenim nacijama. Srbija to može opstruirati, to već i radi, ali Srbija je svjesna da je Kosovo realnost. Nije lako, ali morat će se priviknuti na to, naglasio je predsjednik Milanović.

Najnovije

Još iz rubrike