8.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pucnjava na granici: 'Migrantske razbojničke bande se sukobljavaju, ali ne na području...

Pucnjava na granici: ‘Migrantske razbojničke bande se sukobljavaju, ali ne na području RH, mi granicu kontroliramo

Smatram da hrvatska policija ima dovoljno znanja, resursa i kadrova da se uspješno odupre migrantskom pritisku, kazao je Damir Butina, voditelj Službe za granicu PU karlovačke

Na granici Hrvatske i BIH u općini Rakovica hrvatski specijalci prijavili su pucnjavu. I to nakon što su vratili skupinu migranata s granice natrag u Bosnu i Hercegovinu. Kakvo je stanje na granici dan poslije incidenta saznaju od reporterke RTL-a Danas Katrine Brečić koja je razgovarala s Damirom Butinom, voditeljem Službe za granicu PU karlovačke.

Jeste li nakon pucnjava pojačali snage ili na neki drugi način reagirali?

Hrvatska policija konstantno ima dovoljan broj ljudskih i kadrovskih i tehničkih kapaciteta kojima uspješno i učinkovito nadzire državnu granicu.

Jeste li utvrdili što se točno dogodilo?

Mi i dalje rasvjetljavamo točno okolnosti vezane uz pucnjavu u prostoru državne granice iz smjera BiH.

Postoje informacije da se to radi o sukobima razbojničkih skupina migranata iz Afganistana i Pakistana, da traže novac od drugih migranta da bi uopće ilegalno prešli u Hrvatsku? Imate li vi te informacije?

Nama nije drago da spominjete te činjenice, one samo potvrđuju stvari koje hrvatska policija već godinama govori. O postojanju razbojničkih bandi, migrantskih bandi na prostoru BiH, o tome da se migrantske skupine međusobno sukobljavaju, da jedni drugima nanose nekada i ozbiljne ozlijede za što se često u prošlosti bezrazložno optuživala hrvatska policija.

Hoćete reći da su ova ranije premlaćivanja mogla doći i od strane migranata?

Pa mi smo konstantno o tome izvještavali javnost.

Navodno su te razbojničke skupine, ti Pakistanci i Afganistanci ulazili i u Hrvatsku?

Takve razbojničke migrantske bande ne djeluju, ne operiraju na području Hrvatske budući da hrvatska policija u potpunosti kontrolira područje uz državnu granicu s BiH.

I ranije se pucalo, kada je to bilo i o čemu se tada radilo?

Imali smo zabilježene određene slučajeve u kojima smo znali imati evidentiranu pucnjavu s područja BiH, ali to su bili događaji koji su bili vezani uz opdređena druga kaznena djela kao što je npr. nezakonit lov.

Jesu li hrvatski policajci sigurni dok čuvaju hrvatsku granicu?

Naravno da jesu.

Je li vrijeme da ovdje dođe vojska, zaista je velik pritisak, rast od 160 posto ilegalnih migracija u odnosu na lani?

Moram nešto istaknuti kao osoba koja je u graničnoj policiji duže od 15 godina. Govorim i u ime svojih kolega. Smatram da hrvatska policija ima dovoljno znanja, resursa, kadrova da se uspješno odupre migrantskom pritisku. S druge strane vojska kao takva je trenirana za potpuno druge zadaće, vojne zadaće. Ja ne znam voziti tenk, pa pretpostavljam da određeni vojnik ne zna pravilno i na jedna kvalitetan način nadzirati zelenu granicu, prenosi Danas.hr.

Petrov: Granicu treba čuvati vojska, svejedno jesu li pucali migranti ili krijumčari

Drama na granici: Iz grupe migranata na hrvatsku specijalnu policiju pucano iz vatrenog oružja

Najnovije

Još iz rubrike