1.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ruski vojnici odbili se boriti nakon što su njihovi zapovjednici “pobjegli kao...

Ruski vojnici odbili se boriti nakon što su njihovi zapovjednici “pobjegli kao štakori”

Ruski vojnici u Ukrajini navodno su se odbili boriti nakon što su njihovi zapovjednici “pobjegli kao štakori” s prve crte.

Telegram kanal neovisne novinske kuće na ruskom jeziku Astra izvijestio je u utorak da je njegove novinare kontaktirala Evgenija, supruga mobiliziranog vojnika Evgenija P, koja je rekla da su zapovjednici njegove jedinice njemu i njegovim ozlijeđenim suborcima naredili napad u istočnoj Ukrajini, ali su ih napustili kada je počelo teško granatiranje, prenosi Newsweek.

Evgenij P. je navodno zadobio ozljede od šrapnela u svibnju u borbama u blizini Bahmuta, ali nije mu pružena pomoć nakon što je poslan u bolnicu. Poslan je kući na mjesec dana na “rehabilitaciju” i preraspoređen da se bori u Ukrajini.

Ti su vojnici “odvedeni u smjeru Svatova” u istočnoj Ukrajini i “ostavljeni u šumi bez sredstava za život”.

Kad se njihova postrojba našla pod paljbom, “zapovjednici, viši časnici i svi koji su tamo bili nadređeni samo su pobjegli kao štakori, ostavljajući dečke same da ginu pod granatama”.

Nakon što su se odbili boriti, Evgenija P. i njegove suborce su navodno odveli i zatočili u podrumu u selu Zaitsevo u ukrajinskoj regiji Donbas.

Telegram kanal Astra, koji je projekt neovisnih ruskih novinara, ranije je objavio da se 300 mobiliziranih Rusa drži u podrumu u Zaitsevu jer su se odbili vratiti na bojišnicu.

Evgenij P. je suprugu izvijestio o incidentu 18. rujna, a nakon toga je izgubila kontakt s njim.

Ovo nije prvi izvještaj u kojem se navodi da su ruski zapovjednici pobjegli iz bitke u Ukrajini. U studenom 2022. jedan mobilizirani vojnik, Oleksij Agafonov, je tvrdio da su vojni časnici pobjegli iz bitke. “Kad je sve počelo, časnici su odmah pobjegli.”, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike