1.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno CNN: Ukrajina se uključila u rat u Africi, dronovima napala saveznike Wagnera

CNN: Ukrajina se uključila u rat u Africi, dronovima napala saveznike Wagnera

Ukrajinske specijalne službe vjerojatno stoje iza niza napada bespilotnim letjelicama i kopnene operacije usmjerene protiv policije koju podržava Wagner u blizini sudanskog glavnog grada, otkrila je istraga CNN-a, povećavajući izglede da su se posljedice ruske invazije na Ukrajinu proširile daleko od prve linije bojišnice.

Govoreći za CNN, ukrajinski vojni izvor opisao je operaciju kao djelo “ne-sudanske vojske”. Na pitanje stoji li Kijev iza napada, izvor je samo rekao da su “vjerojatno odgovorne ukrajinske specijalne službe”.

Operacija je uključivala niz napada na paravojnu skupinu Rapid Support Forces (RSF), za koju se vjeruje da prima pomoć od Wagnera, ruske plaćeničke skupine, u borbi protiv sudanske vojske za kontrolu nad zemljom.

CNN nije mogao neovisno potvrditi upletenost Ukrajine u niz napada. Ali video snimke koje je dobio CNN otkrile su obilježja napada dronovima u ukrajinskom stilu.

Dvije komercijalne bespilotne letjelice koje Ukrajinci naširoko koriste bile su uključene u najmanje osam napada, s ukrajinskim tekstom koji se vidio na upravljaču drona. Stručnjaci su također rekli da je korištena taktika – točnije obrazac dronova koji se obrušavaju izravno na svoju metu – vrlo neobična u Sudanu i široj afričkoj regiji.

Tajni udari Ukrajine u Sudanu označili bi dramatično i provokativno širenje kijevskog ratišta protiv Moskve. Osim niza ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama koji su pogodili duboko u ruskom teritoriju, protuofenziva Ukrajine koja je u tijeku bila je usredotočena na okupirani istok i jug zemlje, prenosi N1.

“Ne možemo niti potvrditi, niti demantirati”
Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napade, koji su snimljeni dronom. Nakon što je ovo izvješće objavljeno, Andrii Yusov, predstavnik Obavještajne službe obrane Ukrajine, rekao je za CNN: “Ne možemo to niti potvrditi niti demantirati.”

Dijelovi tih videa kruže društvenim mrežama od četvrtka. Snimka kopnene operacije dosad nije objavljena.

Sudanski vojni izvor na visokoj razini rekao je da “nije imao saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu” i da ne vjeruje da je to istina.

Čini se da više američkih dužnosnika nije znalo za navodni incident i izrazili su iznenađenje sugestijom da su udare i kopnenu operaciju možda izvele ukrajinske snage.

Videozapisi, koji se izmjenjuju između pogleda pilota, gledišta drona koji promatra iznad glave i samog kontrolora, prikazuju niz napada dronova u i oko Omdurmana, grada preko rijeke Nil od glavnog grada Khartouma koji je postao žarišna točka borbe između dvije suparničke frakcije.

Dronovi s pogledom iz prvog lica (FPV) omogućuju pilotima da gledaju operaciju iz gledišta drona, noseći par naočala ili koristeći monitor za gledanje prijenosa uživo. Ono što izgleda kao bespilotna letjelica DJI MAVIC 3 može se vidjeti na video zapisima koji snimaju napade drona. Obje vrste bespilotnih letjelica su komercijalno dostupne i naširoko ih koriste ukrajinske snage.

Dron DJI MAVIC 3 ima maksimalnu udaljenost leta od 30 kilometara (oko 18 milja), domet video prijenosa od 15 kilometara (9,3 milje) i 46 minuta leta, što bi značilo da bi pilot upravljao dronom unutra ili vrlo blizu grada.

Na videu koji prikazuje monitor kontrolera drona, vidljiv je tekst na engleskom i ukrajinskom jeziku, uključujući “Zupiniti” ili “Stop”. U odrazu kontrolora može se vidjeti i operater drona, koji izgleda kao stranac, ali operater nije moguće identificirati.

Britanski istraživač koji vodi Calibre Obscura, web stranicu koja identificira oružje, analizirao je snimke za CNN i rekao da se uređaj poklapa s onima koje ukrajinske snage koriste za upravljanje dronovima DJI MAVIC.

CNN je geolocirao mjesta napada malih razmjera i kopnenu operaciju koja se vidi na video snimkama dronova, ali nije mogao neovisno potvrditi datum kada su videosnimke snimljene. Čini se da je nekoliko napada na mostu Shambat, koji povezuje Omdurman i Khartoum, u skladu s lokalnim izvješćima na društvenim mrežama o napadu 8. rujna.

Šest napada bespilotnim letjelicama
Udari su uslijedili samo dva dana nakon što je Wagner omogućio veliki konvoj oružja u Sudan preko garnizona RSF-a u al-Zurugu, na jugozapadu zemlje blizu granice s Čadom, prema drugom sudanskom izvoru na visokoj razini. Dužnosnik je rekao CNN-u da je velik broj vozila, uključujući nekoliko kamiona koji su prevozili Wagnerovo oružje, stigao u Zurug 6. rujna. CNN je dobio satelitske slike koje pokazuju više od 100 vozila, uključujući mnoštvo kamiona, u garnizonu istoga dana. razini Sudanski izvori izvijestili su o konvoju oružja.

Dva čadska vojna zviždača rekla su CNN-u da je konvoj putovao kroz Čad do Zuruga, što bi signaliziralo širenje Rusije i Wagnerove sfere utjecaja u Africi, za koju je poznato da se sastoji od Malija, Sudana, Srednjoafričke Republike i Libije.

Moćna ruska plaćenička skupina igrala je javnu i ključnu ulogu u inozemnim vojnim kampanjama Moskve, posebice u Ukrajini, i opetovano je optuživana za počinjenje zločina. U Africi je to pomoglo poduprijeti rastući utjecaj Moskve i otimanje resursa.

Šest napada bespilotnim letjelicama gađalo je kamione koji su vozili mostom Shambat. Osam drugih napada pogodilo je parkirana vozila, zgrade i naoružane ljude u Omdurmanu i zapadnom predgrađu Ombada, gdje je sudanska vojska posljednjih tjedana izvela niz zračnih napada ciljajući na položaje RSF-a koji su navodno odnijeli brojne civilne živote.

Jedan od video snimaka pokazao je najmanje tri strana borca ​​kako izgledaju kako bi izvršili napad na zgradu. U snimci koja je očito snimljena kamerom na tijelu, vojnici su nosili noćne naočale, a činilo se da jedan od vojnika nosi raketni bacač. Snimku iz zraka koja prikazuje trupe kako napreduju prema zgradi CNN je geolocirao na četvrt u Omdurmanu u blizini mjesta gdje su se dogodili napadi dronova.

CNN je ranije izvijestio da je, prema izvorima, Wagner opskrbljivao RSF projektilima zemlja-zrak koji su poduprli paravojne borce RSF-a i njihovog vođu Mohameda Hamdana Dagala – široko poznatog kao Hemedti – dok se bori za vlast s generalom Abdelom Fattahom al. Burhan, vojni vladar Sudana i šef njegovih oružanih snaga.

Wim Zwijnenburg, voditelj projekta za humanitarno razoružanje u PAX-u, nizozemskoj mirovnoj organizaciji, rekao je da je to prvi put da su dronovi koje je identificirao CNN primijećeni u Africi.

“Takve (FPV) bespilotne letjelice viđene su na afričkom kontinentu prvi put ikada”, rekao je Zwijnenburg, koji se specijalizirao za nove vojne tehnologije, uključujući bespilotne letjelice. “Međutim, vidjeli smo porast korištenja takvih dronova u Ukrajini tijekom prošle godine.”

Wagner je naglo odbacio sudansku vojsku
Od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Zwijnenburg je rekao da su i ukrajinske i ruske snage eksperimentirale s FPV dronovima, opremajući ih granatama na raketni pogon. Vrlo pokretljivo, precizno streljivo može nositi teret dovoljno velik da uništi vozilo. Dok su se dronovi ranije koristili za bacanje bombi u Etiopiji, Nigeriji i Libiji, uporaba komercijalnih dronova s ​​oružjem koje eksplodiraju pri udaru novo je u Africi, dodao je.

Neki od pojedinaca koji su viđeni kao meta na snimci nosili su lokalnu odjeću i blijede uniforme, slične onima koje nose vojnici RSF-a i savezničke milicije. U jednom videu se mogu vidjeti borci kako bježe s mjesta napada dok drže u rukama AK-47.

RSF, koji ima veliku prisutnost u glavnom gradu Khartoumu i Omdurmanu, bio je pod čestim zračnim napadima sudanske vojske otkako su u travnju izbile borbe između dviju skupina. U govoru u četvrtak, čelnik RSF-a Hemedti rekao je da su njegove snage gotovo dominirale državom Khartoum, koja uključuje Omdurman, te govorio o nedavnim neselektivnim zračnim napadima u Omdurmanu i drugim gradovima.

Prije izbijanja nasilja ovog proljeća, Burhan i Hemedti bili su saveznici u vojnoj hunti koja je svrgnula međunarodno priznatu prijelaznu vladu 2021. Sudanska vojna vlada je u prošlosti dobila Wagnerovu potporu, ali Hemedti je tijekom godina postao Wagnerov omiljeni saveznik u zemlja.

Wagner je naglo odbacio sudansku vojsku kada su izbile borbe, podupirući Hemedtija i njegove borce u sukobu.

CNN je razotkrio rute opskrbe oružjem koje su pomogle održati ovaj sukob, prolazeći kroz ključne Wagnerove tranzitne točke: rusku zračnu i pomorsku bazu u sirijskoj obalnoj regiji Latakiji, Wagnerove baze u Libiji i zračnu luku Bangui u Srednjoafričkoj Republici.

Wagner je značajno prisutan u CAR-u, kao i u velikim dijelovima istočne Libije, koja graniči sa Sudanom, i gdje odmetnuti general Khalifa Haftar kontrolira ogromne dijelove teritorija.

“Oko 90% oružja RSF-a dolazi od Wagnera”, rekao je visoki sudanski izvor za CNN, dodajući da se Wagnerova opskrba RSF oružjem nastavila nesmanjenom brzinom unatoč smrti vođe plaćeničke skupine Jevgenija Prigožina i njegovog zamjenika Dmitrija Utkina u zrakoplovnoj nesreći 23. kolovoza.

Prigožinova smrt potaknula je pitanja o budućnosti Wagnerovih operacija u Africi, gdje je plaćenička skupina koristila brutalnu taktiku za podupiranje militantnih skupina i autoritarnih režima u zamjenu za mineralna bogatstva. Vjeruje se da su ti resursi – uključujući ogromne koncesije u sudanskoj rudarskoj industriji zlata – pomogli Moskvi u ratnim naporima u Ukrajini i pomogli joj da zaobiđe opsežne zapadne sankcije.

Analitičari i istraživači nagađaju da je Kremlj konsolidirao kontrolu nad aktivnostima plaćeničke skupine u Africi kao dio većeg napora da se skupina apsorbira u rusko ministarstvo obrane nakon Prigožinove neuspjele pobune u lipnju.

Prigožin se nedavno vratio u Rusiju iz Afrike kada se njegov avion srušio u blizini Moskve ubivši sve u avionu. Dva dana nakon Prigožinove smrti, zamjenik ruskog ministra obrane Yunus-Bek Yevkurov krenuo je na turneju u pet zemalja po starim Wagnerovim poprištima: Libija, Sirija, Mali, Burkina Faso i CAR.

Tijekom rusko-afričkog samita u Sankt Peterburgu krajem srpnja — manje od mjesec dana prije Prigožinove smrti — šef tajnih ofenzivnih operacija ruske vojne obavještajne službe (GRU) general Andrej Averjanov prisustvovao je sastancima s čelnicima Malija, CAR-a. , Eritreja i Burkina Faso.

“Puno smo puta pitali Kremlj o Wagnerovoj podršci RSF-u, a oni su nam rekli da nemaju informacija o tome”, rekao je visoki sudanski izvor za CNN. Za nas su Kremlj i Wagner postali jedno te isto.

Dok se bori protiv Rusije, Kijev je pridao stratešku važnost produbljivanju prekomorskih veza, uključujući među afričkim zemljama. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba tri puta je putovao na taj kontinent u posljednjih godinu dana, posjetivši više od 10 zemalja.

“Rusija se silno trudi zadržati zemlje u svojoj orbiti putem prisile, podmićivanja i straha… Rusija ima dva alata za svoj rad u Africi, a najmoćniji su propaganda i Wagner”, rekao je Kuleba u nedavnom intervjuu za Agence France-Presse, prenosi N1.

“Naša strategija nije zamijeniti Rusiju, već osloboditi Afriku iz ruskog stiska”, dodao je.

Najnovije

Još iz rubrike