8.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno “Daš prst, a oni ti otkinu ruku. Tako su i u Hrvatskoj...

“Daš prst, a oni ti otkinu ruku. Tako su i u Hrvatskoj trgovci osjetili da ih nitko ne dira pa su dizali cijene u nebesa”

O Vladinom petom paketu mjera, u N1 Studiju uživo je govorio Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Od ponedjeljka, na policama hrvatskih trgovina nove su, snižene cijene 30 artikala. Pa tako Vladinom odlukom jogurt, jaja, sir, neke vrste mesa, ali i higijenskih proizvoda imaju određenu maksimalnu cijenu i niti jedan od 30 artikala određene kategorije ne smiju biti skuplji od toga. Mnogi se pitaju, zašto se ovo događa tek sada…

“Kad nekome daš mali prst, izgubi osjećaj pa ti kida ruku. Tako su trgovci osjetili da ih nitko ne dira pa su dizali cijene u Hrvatskoj do nebesa. Ako usporedimo cijene hrane u Hrvatskoj, susjednim zemljama i zemljama s kojima se uspoređujemo, platežna moć naših građana, s najnižim plaćama u eurozoni, u odnosu na cijene hrane koje su kod nas veće nego u Njemačkoj, je nenormalna. Ne možemo govoriti o slobodnom formiranju cijena na tržištu ako jedan trgovački lanac koji je iz Njemačke ima niže cijene u Njemačkoj nego u Hrvatskoj. Tu nešto nije normalno”, kaže Novosel.

“Na plaće ide najmanje”

Trgovci iznose egzaktne podatke strukture troška nekog proizvoda. Ispada da zarade samo 2% jer sve ostalo ide na zadane vrijednosti i na radnika. Novosel ovo smatra skupom netočnih podataka, a posebice kada je cijena rada u pitanju

“Poslodavci ne popuštaju ugovoriti u sektorski kolektivni ugovor ijednu plaću osim minimalne. Oni žele slobodno određivati plaće, sukladno tržištu, a na tržištu trenutno radnika nema. Radnika nema dovoljno, a kada ih i dovedu, dovedu ih iz trećih zemalja jer ne žele platiti radnike više”, ističe.

“Na plaće ide najmanje”, dodaje.

A gdje je onda novac? Novosel smatra da ne može biti nigdje drugdje nego u profitu: “Ako vidite koje su to milijunske dividende, možete misliti koliko se profita može ostvariti u jednom trgovačkom centru. Odnos preraspodjele između onoga što na kraju ostane za profit i za plaće radnika, nažalost daleko više ide u korist profita”, kaže.

“Postoje zadane vrijednosti – država koja ubire svoj dio, dobavljači, energenti, ali na kraju, radnici nisu zadana vrijednost. Uvijek ostaju u prostoru u kojem se plaćanje njihovog rada tretira kao nužno zlo”, objašnjava Novosel.

Podići plaće i mirovine, a ne spuštati cijene

Neki stručnjaci kažu da je peti paket bio igrokaz, jer cijene ionako u sezoni idu gore, a s jeseni bi trebale padati pa na kraju nije bilo potrebe za dodatnim mjerama.

“Moramo se vratiti na uzroke i razloge zašto mjere idu. Ne idu zato što Vlada želi davati darove građanima. Jednostavno je politika Europske unije odabrala politiku skupljih energenata. Godinama smo imali jeftine energente, od Rusije, a kako je došlo do rata i interesa da se dobavni pravci energenata preusmjere od negdje drugdje, stvorila se visoka cijena energenata. Ona je enormno podigla cijene. To će se stabilizirati, ali cijene se neće vratiti”, kaže.

Mjere ne smatra dugoročnim rješenjem te ističe kako je sindikalni interes da se Hrvatska podigne na ljestvici prosječnih plaća i mirovina, kako bi građani mogli plaćati skuplju struju i plin.

“Početkom godine sam najavio da će ovo biti godina štrajkova. Nama nisu interes štrajkovi ili socijalni nemir. Mi kroz kolektivno pregovaranje želimo podići plaće. Sutra sam u Cestama Šibenik i konačno se tamo normalno pregovara i nadam se da ćemo doći i do utvrđivanja cijene rada. Sudskim putem ćemo riješiti otkaze i kriminalne radnje koje je suspendirani direktor činio. Postoji jedan kontinuitet naših aktivnosti gdje je nama u interesu da Hrvatsku podignemo na razinu Europske unije.”

“Može se premijer hvaliti da su u njegovom mandatu porasle minimalne plaće i mirovine, ali rasle su i na razini Europske unije, a opet smo ostali na dnu”, dodaje, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike