13.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO Pas koji ‘govori’ postao viralan: ‘Može izraziti niz potreba i emocija,...

VIDEO Pas koji ‘govori’ postao viralan: ‘Može izraziti niz potreba i emocija, od gladi preko potrebe za WC-om!’

Vlasnica je objasnila da je čitala o kolegi logopedu koji koristi augmentativnu komunikaciju sa svojim ljubimcem i odlučila je slijediti taj primjer tako što je izradila gumbe za snimanje i napravila govornu ploču

Viralni videozapisi koji prikazuju visoki IQ ‘psećeg Einsteina’, ili kujicu Copper svakodnevno skupljaju milijune pregleda na TikToku. Naime, logopedica Tia Herrell, (52) koristi augmentativnu i alternativnu komunikaciju – automatiziranu metodu koja ne uključuje govor – za komunikaciju sa svojom kujicom Copper, piše NY Post.

“Rekla bih da je Copper iznimno emocionalno inteligentan”, rekla je logopedica Tia.

@thechattylab Help, snake upstairs. #dogsofttiktok #talkingdogsoftiktok #dogsthattalk #hunger4words ♬ original sound – The Chatty Lab

Slične visokotehnološke uređaje često koriste pojedinci s problemima u jeziku ili govoru, a pokojni teorijski fizičar Stephen Hawking možda je najpoznatiji primjer. Pritiskom na razne gumbe na matičnoj ploči, Copper može izraziti niz potreba i emocija, od gladi preko potrebe za WC-om do čak opće tjeskobe.

Njezina vlasnica objasnila je da je čitala o kolegi logopedu koji koristi augmentativnu komunikaciju sa svojim ljubimcem i odlučila je slijediti taj primjer tako što je izradila gumbe za snimanje i napravila govornu ploču. “Copper je počela s gumbima kad je imala 4 mjeseca i to joj je stvarno pomoglo da se nauči kamo treba obavljati nuždu. Vrlo brzo je to prihvatila i počela koristiti gumbe prvog tjedna. Od tada je Copper naučila koristiti gumbe kako bi zatražila različite igračke, raspitala se gdje su članovi obitelji, zatražila poslasticu, rekla kako se osjeća, rekla nekome ako je zabrinuta, tražila da se provoza, pitala gdje je njezina ljudska sestra Savannah i više”, ispričala je Tia.

Tia često dijeli talente svog psa koji govori putem svoje TikTok stranice, gdje ima nevjerojatnih 1,1 milijun pratitelja. U jednom preslatkom isječku s 15,9 milijuna pregleda, Copper — poznata kao @ChattyLab — može se vidjeti kako više puta pritišće gumb “pomoć”. Zbunjena, Tia ju pita što nije u redu, na što njezin labrador pritisne gumb na kojem piše “zmija gore”. Iako je to naizgled zastrašujuća nevolja, Tia otkriva da je Copper zapravo tražila pomoć da donese igračku zmiju koju je ostavila na drugom katu. “Copper idi po zmiju”, zapovijeda zbunjena mama, na što njezin “lijeni” pas odgovara da će to učiniti “kasnije”.

Gledatelji su bili zapanjeni njezinom sposobnošću komunikacije, a jedan je obožavatelj napisao: “Ovo je nevjerojatno! Kako je vaš pas pametan i lijep.” “Kako je to cool?!!!! Je li vašem psu trebalo dugo da to nauči?” upitao je drugi na što je Tia odgovorila: “Ne baš, ali počela je samo s nekoliko riječi i kako ih je naučila, ja sam dodala još riječi. ” Treći se našalio: “Pas može znati onoliko riječi koliko i trogodišnji čovjek… Ne znam za tebe, ali trogodišnjaci znaju sve.”

Tia je rekla da je mogla vidjeti kako se karakter njezinog psa razvija kroz metodu diskursa, rekavši: “Bilo je stvarno zabavno i iznenađujuće vidjeti kako se Copperina osobnost mijenja s vremenom. Kad je bila mlađa, puno je vremena pričala o svojim igračkama i igri. Sada mnogo više govori o svojoj obitelji i kako se osjeća. Ona je u stanju identificirati svoje emocije, a ponekad i tuđe emocije.”

Međutim, drugi su bili manje impresionirani i pripisali su takozvano “govorenje” psa slučaju ekstremne antropomorfizacije. “Ona samo zna raditi buku koja privlači vašu pozornost. Ne postoji fizički način na koji pas može sastaviti rečenicu,” rugao se jedan skeptičar, prenosi Vecernji.

Stručnjaci vjeruju da ova rudimentarna asocijacijska sučelja otežavaju procjenu stvarne dubine jezičnog razumijevanja pasa. Sarah-Elizabeth Byosiere, direktorica Thinking Dog Centera na Hunter Collegeu, rekla je kako vjeruje da su “naši psi cijelo vrijeme ‘razgovarali’ s nama, ali mi jednostavno nismo ‘slušali’. “Čini se da kratki videozapisi koje vidim na internetu pokazuju da psi mogu stvoriti asocijacije između pritiska gumba i ishoda, ali stvarno je teško reći događa li se nešto više”, izjavila je.

VIDEO Jacques Houdek, Heidi šeće psa, Marko Kutlić i Lea Dekleva ušli na HR Top 40

Najnovije

Još iz rubrike