13.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Posljedice nedostatka ključnih vitamina u tijelu: Moguće i psihičke bolesti

Posljedice nedostatka ključnih vitamina u tijelu: Moguće i psihičke bolesti

Organizmu je za normalno funkcionisanje potrebno 13 vrsta vitamina, a svaki od njih ima važnu ulogu u jačanju našeg imuniteta.

Često se postavlja pitanje kako prepoznati nedostatak vitamina i nadoknaditi nedostajuće vitamine.

Vitamini se mogu podijeliti na rastvorljive u vodi i rastvorljive u mastima. Vitamini B grupe i vitamin C su lako rastvorljivi u vodi i izlučuju se iz našeg organizma urinom. Vrlo je važno da ih redovno uzimamo jer naše tijelo nema sposobnost skladištiti ih.

Vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E, K) se akumuliraju u tijelu i čuvaju od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Određeni faktori dovode do nedostatka vitamina koji su tijelu potrebni za normalno funkcioniranje. Nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, alkohol, određeni lijekovi, ali i trudnoća i dojenje utječu na gubitak vitamina, prenosi klix.ba.

Pravilnom ishranom i dodacima ishrani možemo povećati unos određenih vitamina u organizam.

Vitamin A

Nedostatak vitamina A može se prepoznati po degenerativnim promjenama oka, psorijazi, aknama, reproduktivnim poremećajima, ulceroznom kolitisu, cirozi jetre, gubitku apetita, oslabljenom imunitetuu, vaginalnim i respiratornim infekcijama i digestivnim smetnjama.

Vitamin B

Umor, nedostatak koncentracije, anemija i poremećaj imunog sistema pokazatelji su nedostatka kompleksa vitamina B.

Nešto složeniji pokazatelji su demencija, paranoja, depresija i promjene u ponašanju, osip i pukotine na koži oko usana, kao i sklonost infekcijama.

Vitamin C

Ako našem organizmu nedostaje vitamin C, to možemo prepoznati po umoru, promjenama na koži, krvavim desnima, anemiji, smanjenoj otpornosti na infekcije, sporom zarastanju rana i prijeloma, alergijama, arteriosklerozi, artritisu, visokom kolesterolu, bolovima u kostima, hipoglikemiji i stresu.

Vitamin D

Sunčev vitamin, kako ga često nazivaju, vitamin D u zimskom periodu organizam teško proizvodi.

Nedostatak ovog vitamina karakteriziraju bol u kostima, slabost i bol i grčevi u mišićima, prekomjerno znojenje, visok krvni tlak, slaba koncentracija i glavobolja.

Vitamin E

Za nedostatak vitamina E karakteristične su kronične bolesti jetre, nedostatak koordinacije pokreta, paraliza mišića odgovornih za pokrete očiju, blaga anemija, katarakta, hiperpigmentacija i sporiji rast kod djece.

Vitamin K

Tipični znaci nedostatka vitamina K su smanjenje gustoćee kostiju, obilno menstrualno krvarenje, krvarenje iz nosa i desni, potkožno krvarenje, krv u digestivnom traktu i urinu i lako stvaranje modrica.

Najnovije

Još iz rubrike