Pokrenulo se Adrijana Cvrtila nije uzalud zviždala: Sud tvrdi da su u slučaju Zlatka Babića svi dokazi zakoniti

Adrijana Cvrtila

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas je zaključio da su svi dokazi zakoniti u slučaju gradonačelnika Kutine Zlatka Babića kojeg USKOK tereti za političku korupciju. Optužen je za uhljebljivanje politički podobnih ljudi u gradskim tvrtkama u zamjenu za političku podršku u gradskom vijeću. Obrana će uložiti žalbu.

Slučaj je razotkrila Adrijana Cvrtila, ondašnja šefica Eko Moslavine, koju je, prema optužnici, Babić tražio da uhljebljuje ljude čiji su mu glasovi bili potrebni. Radilo se, navodi USKOK, isključivo o političkom pogodovanju. Međutim, Cvrtila je tajno snimila aktere uključene u ovu aferu i sve prijavila. Nakon toga dobila je otkaz. Babić je neko vrijeme bio u istražnom zatvoru, ali se nakon izlaska vratio na čelo Grada Kutine. Ipak, iz HDZ-a je morao otići.

Detalji USKOK-ove optužnice

USKOK je tijekom istrage, koja je trajala od prosinca 2021., do siječnja 2023. detaljno rekonstruirao kako je Babić – prema njihovim saznanjima – kupovao zastupnike u gradskom vijeću. Optužen je za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem. To je druga takva optužnica kojom se bavi hrvatsko pravosuđe.

Sumnja se tako da je sve počelo u studenom 2019. kada je gradonačelnik Kutine tražio podršku za proračun. Ne bi li osigurao dovoljno glasova za donošenje proračuna, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio je, tvrdi USKOK, da će mu u zamjenu za njegov glas zaposliti sina u Eko Moslavini, tvrtki u većinskom vlasništvu Grad Kutine. Zato je, vjeruju istražitelji, Babić u njoj imao i izravni utjecaj.

Snimka tajnih dogovora

Kako je tekao dogovor za ovo zapošljavanje moglo se pak čuti na snimci koju je Cvrtila napravila. Kasnije ju je, zajedno s ostalim za Babića i njegove suradnike kompromitirajućim materijalom objavila u medijima.

U slučaj se tada uključuje i USKOK. U optužnici stoji i da je Babić imao dogovor s oporbenim vijećnikom Darkom Kousekom. Obećao mu je, tvrdi se, veću plaću, ako podrži njegov proračun, te naknadno i izmjene proračuna.

Nakon što su Kinderman i Kousek glasali prema dogovoru, gradonačelnik je, navodi USKOK, počeo pritiskati Adrijanu Cvrtilu da zaposli Kindermanovog sina, te da Kouseku digne plaću.

Koalicijska podrška Babiću

Prema optužnici, osim što je Babić koristio svoj položaj gradonačelnika, u pritiscima mu je pomagao i ondašnji predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, koji je bio i predsjednik Ogranka HSLS-a Kutina. USKOK napominje kako je ta stranka u koaliciji s HDZ-om u gradskom vijeću Kutine.

Babić je između srpnja 2020. i travnja 2021. od Kindermana, prema USKOK-u neosnovano, tražio od Cvrtile da u Eko Moslavini zaposli još jednu osobu – dijete čovjeka s kojim je bio politički povezan. Ni za to zapošljavanje, tvrdi se, nije bilo nikakve potrebe. Tim više, USKOK je utvrdio da osoba koja je posao dobila, tijekom trajanja ugovora nije ni radila.

No, Babić je, navodi se dalje u optužnici, tražio i povećanje plaće za tog zaposlenika, za što, osim političkog pogodovanja također nije bilo nikakvog drugog opravdanog razloga.

Pritisci na ključnu svjedokinju

USKOK je, stoji u optužnici, utvrdio i pritiske kojima je Cvrtila bila izložena između veljače i lipnja 2020., i to iz vlastite stranke – HSLS-a. Tada ju je, kao članicu HSLS-a i direktoricu Eko Moslavine, Kljakić navodno tražio da u gradskoj tvrtki zaposli i članove njihove stranke, kao i članove njihovih obitelji.

Osim toga, napominje USKOK, Kljakić je za sve te ljude tražio i povećanje plaća i bolja radna mjesta, koja do tada čak nisu bila ni sistematizirana, piše N1.

Share This Article