13.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Uhitili manijaka iz Orlovca, spasili konja kojeg je brutalno mlatio u prijenosu...

Uhitili manijaka iz Orlovca, spasili konja kojeg je brutalno mlatio u prijenosu na društvenoj mreži

Vlasnika životinja policija je uhitila i to nakon što su pretresli kuću. Ranije su policijskom trakom ogradili kuću u kojoj živi, piše RTL.

Nakon što je u javnost objavljena snimka brutalnog premlaćivanja konja, a video je pritom objavljen te se prenosio uživo na Facebooku, karlovačka policija pokrenula je istragu.

Otkrilo se da je riječ o vlasniku konja s područja Orlovca kraj Karlovca. Policija je u srijedu trakom ogradila kuću vlasnika konja te su provodili pretragu prostora. Muškarac je potom uhićen.

Foto: RTL

Na teren je stigao i veterinar koji je pregledao konja te kaže da je životinja u “odličnom stanju”.

Podsjetimo, javnost je dospjela snimka na kojoj se vidi kako se muškarac iživljavala na konju mlateći ga dugačkom letvom.

U jednom trenutku na snimci se čuje glas koji moli: “Dobro je, dobro je, nemoj ga više…” Više puta isti glas moli napadača da stane, ali ovaj je uporan.

Cijelo vrijeme vidi se kako se životinja trza od boli udaraca, konj je stjeran glavom u kut, čak se na trenutak uspinje prednjim kopitima na stepenicu ispred sebe pokušavajući izbjeći udarce. Ali u tom trenutku se još jedna osoba priključuje batinanju te tuče životinju letvom po glavi.

Video je objavljen na Facebooku i prenosio se uživo pa su neki u komentarima objavljivali emotikone smijanja, kao da ih to zabavlja.

U jednom trenutku kamera kruži prostorom te se vidi da je riječ o trošnoj štali od cigle, na trenutak se vidi i tele s markicama na ušima. Kasnije se opet vidi da ima više životinja, također konja.

Na snimci su se čuli i povici jednog muškarca koji viče prema konju: “Što ti je, što ti je?” Na trenutak je brutalno iživljavanje stalo, pa se opet čuo povik: “Ode sila u pi**u matere!”
Drugi muškarac, onaj koji je ranije molio da nasilje staje, uz podsmjeh dobacuje: “Sila kratko traje. A-ha ritnuo bi se!”

Također se čuje kako netko govori: “Mora odmoriti, ček, ček!”

Ali predah je kratko trajao, zvjetsko mlaćenje je nastavljeno.

Prijatelji životinja zgroženi su snimkom koja se pojavila u javnost.

“Brutalno i eksplicitno zlostavljanje, koje je još i prenošeno na društvenim mrežama i time dobilo i svjedoke i sukrivce kojima je to bilo smiješno, kazneno je djelo za koje je propisana kazna zatvora do godinu dana. Smatramo da su kazne za ovakva zlodjela premale i ne odvraćaju počinitelje od ponavljanja zlostavljanja životinja”, poručili su za Danas.hr.

Ističu da ne nedopustivo što Kazneni zakon predviđa znatno strože kaznene sankcije, i to maksimalno pet godina zatvora, ako počinitelj ošteti neživu stvar nego kad ubije ili okrutno muči živo, ranjivo biće.

“Stoga smo Ministarstvu pravosuđa i uprave poslali prijedloge izmjena Kaznenog zakona kojima, između ostaloga, tražimo povisivanje kazne zatvora za zlostavljanje životinja do tri godine, odnosno do pet godina ako su životinji prouzročene teške tjelesne ozljede, teško narušavanje zdravlja ili smrt”, otkrili su.

Upozorili su kako su znanstvena istraživanja u psihologiji i kriminologiji potvrdila da je nasilno ponašanje prema životinjama indikator opasne psihopatologije i prvi znak patološkog nasilja koje dovodi do ljudskih žrtava.

Zato, kažu, nije dovoljna samo društvena osuda ovakvih monstruoznih slučajeva. “Policija bi svaku dojavu o zlostavljanju životinja trebala shvatiti jako ozbiljno kako bi se počinitelji sankcionirali”, zaključuju.

Ali drugi muškarac opet nastavlja s batinanjem. Ali udara u prazno.

Aha, sad ga udri, čuje se glas i ponovno kreće batinanje. Video se prekida, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike