13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Masovno se pojavljuju divovske pukotine na Zemlji, stručnjak otkriva uzrok: Ovo nije...

Masovno se pojavljuju divovske pukotine na Zemlji, stručnjak otkriva uzrok: Ovo nije prirodno, možda je prekasno…

Sjedinjene Američke Države pumpaju toliko podzemnih voda da se tlo u državama Arizona, Utah i Kalifornija počelo otvarati u obliku divovskih pukotina.

Podzemne vode jedan su od glavnih izvora slatke vode na Zemlji i osiguravaju gotovo polovicu ukupne količine pitke vode i oko 40% navodnjavanja u svijetu. Problem je u tome što čovječanstvo crpi podzemne vode prije nego što Zemlja može prirodno obnoviti zalihe, prenosi časopis Science Alert.

– Ako crpimo previše vode iz podzemnih rezervoara ispod površine, to uzrokuje popuštanje zemlje i stvaranje ovakvih pukotina, izjavio je za Insider Joseph Cook, koji istražuje pukotine na Zemlji u Geološkom institutu Arizona

– Pukotine nisu prirodna pojava. Mi smo uzrokovali njihovo formiranje, rekao je. Objašnjava da su pukotine znakovi napetosti na Zemlji.

Pukotine okružuju velike površine tla koje su potonule kada su izgubile potporu podzemnih voda.

Obično se pojavljuju u kotlinama između planina i mogu oštetiti domove, ceste, kanale i brane, kao i ugroziti svu drugu imovinu, stoku i ljude.

Država Arizona je svjesna ovog problema i prati ga barem od 2002. godine. Geološki institut Arizone u ovom trenutku ima označeno ukupno 270 kilometara pukotina.

Nedavno istraživanje New York Timesa pokazalo je da su pukotine dokaz nacionalne krize.

NY Times je istraživao razine vode na desecima tisuća lokacija diljem SAD-a, nakon čega je izvijestio da su vodonosnici, koji opskrbljuju oko 90% američkih vodovodnih sustava, toliko iscrpljeni da se možda neće moći oporaviti.

Količina vode na gotovo polovici lokacija koje su pod nadzorom značajno je opala u zadnjih 40 godina. Razina vode na četiri od 10 lokacija dosegnula je najniže vrijednosti u zadnjem desetljeću, zbog čega je u SAD-u iscrpljivanje podzemnih voda nadmašilo obnovu zaliha, izvijestio je Times.

Vjerojatno je potrebno nekoliko stoljeća da se oporave podzemni rezervoari vode ako je to uopće i moguće, izvijestio je Times.

Cook tvrdi da nema spasa na nekim lokacija u Arizoni.

– Iskorištavanje vode u SAD-u bilo je toliko dosljedno i ekstremno da nismo ostavili dovoljno vremena kišnici da obnovi podzemne spremnike, rekao je.

– Kada tu dodate klimatske promjene, mi već imamo krizu, rekla je za New York Times profesorica prava i stručnjakinja za vodu na Sveučilištu u Tulsi Warigia Bowman.

Kako rastu globalne temperature, rijeke se smanjuju, prisiljavajući poljoprivrednike da se još više oslanjaju na rezerve podzemnih voda za slatku vodu, piše Times.

Jedan od najvećih problema pri rješavanju prekomjernog pumpanja je nedostatak propisa u SAD-u.

Savezna vlada nema gotovo nikakvih propisa protiv crpljenja podzemnih voda, a pojedine države imaju slabe zakonske propise koje se razliku od jedne do druge regije, piše Times. Arizona nije iznimka.

– Ako ne promijenimo navike i ne dopustimo podzemnim vodonosnicima da se prirodno obnavljaju, te će pukotine nastaviti rasti, rekao je Cook.

– Sve dok budemo koristili više od onoga što se prirodno puni, imat ćemo ovaj problem, dodao je, prenosi Jutarnji list.

Najnovije

Još iz rubrike