13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Uhićena liječnica: Izdavala recepte za lijekove koji izazivaju ovisnost i zlorabe se...

Uhićena liječnica: Izdavala recepte za lijekove koji izazivaju ovisnost i zlorabe se u sportu

Svoju poziciju zlorabila je godinu i pol dana, a tek sada je uhićena. Nakon kriminalističkog istraživanja određen joj je pritvor.

Riječ je o 47-godišnjakinji koja je radila na zamjenama, te izdavala na imena pacijenata lijekove iako ih oni uopće nisu trebali. Inače, riječ je o lijekovima koji sadrže psihoaktivne supstance, pa nije isključeno da ih je nakon podizanja dalje preprodavala. Policija ju u ovom trenutku sumnjiči za preprodaju droge, te preprodaju tvari zabranjenih u sportu, ali i zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje isprava.

Kaznena djela na zamjenama

Za sada je utvrđeno da je od 7. ožujka prošle godine do 10. lipnja ove godine dok je bila na zamjenama u više ordinacije na području Splita, Solina, Kaštela i otoka Brača, zlouporabila taj svoj položaj. Naime, imala je ovlast izdavati ograničene i posebne recepte za lijekove koji se inače ne mogu nabaviti bez liječničkog odobrenja, te je ispisala ukupno 165 takvih recepata.

Recepti su glasili na imena većeg broja osoba, koje nisu ni znale da im se izdaju recepti, niti su dale odobrenje za to. Osim toga, ti pacijenti nisu imali ni potrebu za tim lijekovima.

Radilo se o lijekovima koji sadrže djelatnu tvar oksikodonklorid odnosno oksikodon, te somatropin.

Kako se zlorabe ove lijekovi?

Oksikodon je inače iznimno jak opiodni analgetik, koji može izazvati i ovisnost. Zloupotrebljavati ih se može ako se uzimaju kad nisu potrebni i to za postizanje osjeta ugode. Tada ih je potrebno uzeti u većoj dozi od propisane, a mogu se konzumirati na usta, ušmrkavati ili otapati u vodi.

Somatropin je pak sintetizirani hormon rasta koji se najčešće zlorabi u sportu zbog utjecaja na rast mišića, te na atletske performanse. Može se koristiti i kao pomoć pri mršavljenju.

Osumnjičena liječnica sama je ovjeravala recepte pečatima i svojim potpisom iako je znala da ovjerava neistiniti sadržaj. Naime, policija je utvrdila nitko od pacijenata nije tražio ove lijekove, no ona ih je ipak podigla veću količinu. Za kaznena djela što su joj stavljena na teret prijeti joj i do 12 godina zatvora, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike