13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Napetosti na granici s Bjelorusijom sve veće, napadnuti policajci NATO-a: Bili su...

Napetosti na granici s Bjelorusijom sve veće, napadnuti policajci NATO-a: Bili su maskirani, ali znamo čije su uniforme nosili!

Maskirani napadači u bjeloruskim uniformama koristili su praćke i bacali kamenje na granične policajce NATO-a u Poljskoj, izvijestile su poljske vlasti, u jeku velikih napetosti između dviju susjednih zemalja.

Sedmeročlana skupina ljudi u bjeloruskim uniformama ‘s maskiranim glavama‘ u subotu je bacala kamenje na poljsku patrolu u blizini grada Dubicze Cerkiewne na sjeveroistočnoj poljskoj granici, priopćili su iz državne granične policije, piše Newsweek.

Maskirana skupina je oko 21 sat s praćkama i baterijskim svjetiljkama zaslijepila poljsku patrolu, a pritom se zadržala na bjeloruskoj strani granice, istaknula je granična straža. ‘Specijalno vozilo‘ je stiglo na lokaciju, ali nitko nije ozlijeđen.

Zadnjih mjeseci napetosti između Varšave i Minska su naglo porasle, potaknute prisutnošću Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiji koji su se pridružili Bjelorusiji nakon prekinute pobune plaćenika krajem lipnja.

Bjelorusija je početkom rujna optužila Poljsku, jednu od najglasnijih pristaša Ukrajine, da je poslala vojni helikopter u bjeloruski zračni prostor, što je Varšava demantirala. Samo nekoliko tjedana ranije su poljske vlasti priopćile da su dva bjeloruska helikoptera ušla u njihov zračni prostor. Bjelorusija je poručila da nije bilo kršenja graničnih propisa

Poljska je sredinom kolovoza priopćila da će premjestiti više od 10.000 vojnika na granicu s Bjelorusijom. Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak rekao je tada da je cilj Poljske uplašiti agresora, ‘kako se on ne bi usudio napasti nas‘.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, jedan od najvjernijih saveznika Vladimira Putina, sredinom srpnja je rekao da plaćenici Wagnera, koji su stigli iz Rusije, obučavaju na tlu njegove zemlje i žele krenuti na zapad prema granici s Poljskom.

I Putin je raspirio prijetnje rekavši da će Moskva na agresiju prema Bjelorusiji odgovoriti ‘svim raspoloživim sredstvima‘. Također, glasno su odjeknule spekulacije da se ruske snage vjerojatno spremaju za preuzimanje koridora Suwalki, uskog pojasa kopna koji povezuje rusku enklavu Kalinjingrad i Bjelorusiju, a graniči s Poljskom i Litvom, prenosi Jutarnji list.

Najnovije

Još iz rubrike