14.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Beroš: Bolnički sustav je trenutačno disfunkcionalan; Od Nove godine sve županijske...

VIDEO Beroš: Bolnički sustav je trenutačno disfunkcionalan; Od Nove godine sve županijske i opće bolnice postaju državne

Od Nove godine sve županijske i opće bolnice postaju državne. Tada će početi postupak prijenosa upravljačkih prava. Za sada najveći otpor takvoj odluci stiže iz Grada Zagreba, iz kojeg je najavljena i ustavna tužba.

Ministar zdravstva, Vili Beroš bio je gost Dnevnika HRT-a.

Komentirao je ulaganje u KBC Zagreb te je dodao da će tako ulaganje donijeti pružanje vrhunske zdravstvene skrbi.

– Isto tako donijet će bolje uvjete rada za sve zdravstvene radnike. Naime, to su zaista dosta velika infrastrukturna ulaganja, međutim, ona sama po sebi nisu dostatna. Potreban je organizacijski, ali isto tako i financijski iskorak da bi naš zdravstveni sustav učinili boljim, rekao je ministar Beroš.

Rekao je da su poneke županije i gradovi vrlo dobri gospodari bolnica, ali kaže da je potrebno provesti određene preduvjete kako bi se moglo upravljati zdravstvenim sustavom.

– Čuli smo u nekoliko navrata da se župani žale, odnosno najavljuju da najbolje znaju situaciju u svojim županijama. Možda i znaju, ja im to vjerujem. Međutim, oni nemaju širu sliku. Potrebno je transformirati naš bolnički sustav i reorganizirati ga. Jer 63 bolnice u ovakvom obliku za malo manje od 4 milijuna stanovnika nije održivo, objasnio je.

Istaknuo je da se bolnice neće ukidati, ali da ih je previše.

Davanje mišljenja župana

Na pitanje hoće li se promjenom upravljačkih prava mijenjati svi ravnatelji i upravna vijeća, ministar odgovara:

– Ne nužno. Prijenos osnivačkih prava predviđen je za 1.1.2024. Međutim, nakon toga imamo jedan rok od šest mjeseci u kojem se moraju i mijenjati statuti bolničkih ustanova te hoće li se imenovati nova ili stara upravna vijeća. Isto tako novi ili stari ravnatelji. Ono što je također jedna od mogućnosti je davanje mišljenja svakog župana na odabir ravnatelja u njegovoj županijskoj bolnici, odgovorio je Beroš.

Ministar je rekao da je naš bolnički sustav trenutačno disfunkcionalan.

– Imamo situacije u općim županijskim bolnicama ili djelatnostima gdje su bolnički kreveti popunjeni i do 20, 30, 40 ili 50 posto. S druge strane nemamo one djelatnosti poput palijative, kroničnih kreveta i tako dalje, rekao je.

Dodao je da specijalne bolnice ne prenose osnivačka prava, samo opće županijske bolnice.

Komentirao je trebamo li strahovati od koronavirusa te rekao je da u ovome trenutku ne.

– Imamo novo varijantno cjepivo koje je došlo u Hrvatsku, 103 tisuće doza već su tu, rekao je, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike