13.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Udruga Ekologija grada prijavila Tomaševića: Imamo najezdu štakora, nametnika, imamo najezde divljih...

Udruga Ekologija grada prijavila Tomaševića: Imamo najezdu štakora, nametnika, imamo najezde divljih svinja…

Udruga Ekologija grada prijavila je zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića Državnom inspektoratu zbog, kako je navedeno, ugrožavanja zdravlja građana i stvaranja sveopćeg nereda izazvanog propustima u organizaciji odvoženja otpada. Kažu da se na brojnim mjestima u gradu otpad odlaže izvan za to predviđenih mjesta pa se onečišćuju javne površine. Smatraju da je za to odgovoran Grad.

– Nije prvi put da se Grad Zagreb susreće s ovakvom situacijom. Sličnu smo imali prije 10-ak godina s glomaznim otpadom. Tada je inspektorat Ministarstva zaštite okoliša postupio rješenjem. Tražimo da se isto tako napravi i danas, rekao je Josip Pavlović, predsjednik Udruge Ekologija grada.

Smatra kako je velika odgovornost Državnog inspektorata zato što na području grada imamo smeće na svakom koraku, po javnim površinama.

– Imamo najezdu štakora, nametnika, imamo najezde divljih svinja koje slobodno šetaju Zagrebom. Ovim putem postavljamo pitanje, da li se zakoni ove države ne odnose na Tomislava Tomaševića i aktualnu gradsku vlast, dodao je.

Screenshot: N1

Dodao je da, kao udruga, redovito podnose prijave protiv bilo kakvog nezakonitog odlaganja otpada i naglasio da Državni inspektorat, kada se radi o prijavama protiv pravnih osoba, reagira vrlo promptno.

Međutim, ustvrdio je, na prijave protiv Grada Zagreba se ne reagira.

– Tražimo reakciju, a isto tako danas predajemo kaznenu prijavu protiv Tomaševića kao odgovorne osobe zato što je svojim odlukama i postupcima potpuno unazadio i upropastio sustav gospodarenja otpadom Grada Zagreba, što za posljedicu dovodi ugrožavanje kvalitete života, ali i zdravlja i sigurnosti građana zbog navedenih razloga, ustvrdio je Pavlović.

Poručio je i da osnove za kaznenu prijavu ima.

Također, novinarima je potvrdio kako ima informaciju da je jutros na odlagalište otpada Jakuševec došla inspekcija, odnosno da je po zakonskoj obavezi došao kombinirani nadzor koji se redovito provodi godišnje.

– Inspektorat najavi Zagrebačkom holdingu da dolaze tad i tad te se gledaju papiri, dozvole. Prema tome, ne očekujemo ništa puno. Imali smo prije godinu dana istu situaciju gdje smo dostavili snimke o nezakonitom odlaganju biootpada na deponij, snimili smo dronom, usporedili dozvole, dokumentirali, dostavili dokaze, međutim i tada je inspekcijski nadzor ustanovio da je sve u skladu sa zakonom, rekao je Pavlović, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike