13.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Njima ne prilazite: Evo kako prepoznati da je pas opasan

Njima ne prilazite: Evo kako prepoznati da je pas opasan

Pas je često ljudima poput člana obitelji i vjerni prijatelj, ali, nažalost, povremeno dolazi do ozbiljnih incidenata u kojima psi napadaju ljude.

Rob Bays, stručnjak za ponašanje pas, za Mirror je dao upute kako prepoznati znakove prema kojima ćete znati da biste mogli biti u opasnosti.

Rob objašnjava da je moguće spriječiti da pas postane opasan već u početku. Kako biste smanjili rizik, važno je odabrati pasminu koja odgovara vašem načinu života i provesti istraživanje prije nego što odlučite postati vlasnikom psa. Pozitivan odgoj povećat će šanse da će vaš pas osjećati samopouzdanje u novim situacijama.

Također, postoji mogućnost treniranja agresivnog psa kako bi se ponašao sigurno. Ako imate psa koji je pokazao opasno ponašanje, trebate potražiti profesionalni savjet i osigurati sigurnost sebe, drugih pasa i članova javnosti. Privatni trener ili stručnjak za ponašanje u lokalnom centru za spašavanje životinja mogu vam pružiti potrebnu pomoć.

Iako je teško predvidjeti hoće li pas napraviti nešto opasni, postoje znakovi tjelesnog jezika koje možemo naučiti prepoznavati. Pseći govor tijela otkriva kako se osjećaju i je li im ugodno ili neugodno. Prepoznavanje tih znakova može pomoći u izbjegavanju potencijalnih opasnosti.

Neki od znakova uključuju režanje, promjene u držanju repa i tijela te promjene u izrazu očiju. “Važno je razumjeti ove signale i prilagoditi se situaciji kako bi se izbjegli potencijalni konflikti”, kazuje Rob Bays.

Kako biste smanjili rizik od napada pasa, trebali biste se educirati o ponašanju pasa i promicati odgovorno vlasništvo. Osim toga, važno je provesti profesionalnu obuku kako bi se spriječilo agresivno ponašanje pasa, zaključuje se, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike