13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno HDZ-ov ministar zarađuje zbrinjavanjem usmrćenih svinja. HDZ-ova ministrica kaže da ništa nije...

HDZ-ov ministar zarađuje zbrinjavanjem usmrćenih svinja. HDZ-ova ministrica kaže da ništa nije sporno

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković (HDZ) je kratko komentirala činjenicu da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman (HDZ) jedan od suvlasnika Agroproteinke, tvrtke koja zbrinjava usmrćene svinje koje se eutaniziraju da ne bi došlo do širenja afričke svinjske kuge.

“U tom nema ništa sprono, tvrtka je 2017. na javnom natječaju dobila koncesiju na 10 godina. U tom trenutku Gordan Grlić-Radman nije bio ministar vanjskih poslova niti sam ja bila ministrica poljoprivrede”, rekla je Vučković.

Kazala je da tvrtka zakonski radi svoj posao. “Što bude trebalo izvijestiti javnost, mi ćemo je izvijestiti u cijelosti.”

“Koliko se sjećam, 2017. na natječaj se nitko drugi nije javio. Mi moramo zakonito zbrinjavati i na nama je odgovornost da se javna sredstva troše transparentno i odgovorno”, navela je ministrica.

Dodala je da tvrtka ima sve uvjete za to zbrinjavanja. “A što ćemo, ne zbrinjavati otpad?!”

ASK može iskorijeniti svinjogojstvo

Govoreći o situaciji s afričkom svinjskom kugom (ASK), koliko je eutanaziranih svinja i ima li osnova za bojazni o zatvaranju obiteljskim poljoprivrednih gospodarstava, ministrica Vučković rekla je da je ASK veliki problem u svim zemljama u kojima se pojavila te da je u Hrvatskoj, iako lokalizirana, još uvijek u fazi epidemije.

U takvim okolnostima, istaknula je, moraju se provoditi mjere Ministarstva poljoprivrede, uzgajivača, Državnog inspektorata i veterinara.

“To je svakako težak, prije svega ekonomsko-socijalni problem jer afrička svinjska kuga nije zoonoza tj. ne prenosi se sa životinja na ljude i nema posljedice za zdravlje drugih životinja, ali može svinjogojstvo iskorijeniti u potpunosti”, rekla je ministrica koja sudjeluje na predstavljanju nacrta Strategije biogospodarstva do 2035. godine.

“Kako je kraj u kojemu se ASK pojavio tradicionalno svinjogojski, rizik za Hrvatsku je vrlo velik i problemu se prilazi jako oprezno, a s obzirom na tijek kretanja bolesti i ono što se o njoj zna, gospodarstva na kojima su eutanazirane svinje neko vrijeme neće moći raditi”, rekla je, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike