13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Dr. Vukušić: I Danska je strogo ograničila promjenu spola u djece, a...

Dr. Vukušić: I Danska je strogo ograničila promjenu spola u djece, a što mi čekamo u Hrvatskoj?

Ugledni psihijatar dr. Herman Vukušić oglasio se na fb-u:

I DANSKA JE STROGO OŠTRO OGRANIČILA PROMJENU SPOLA U DJECE, A ŠTO ČEKAMO MI U HRVATSKOJ ?????

Nakon Švedske, Finske, Francuske i Velike Britanije, još jedna europska zemlja oštro je ograničila pristup hormonalnim i kirurškim intervencijama u postupku spolne tranzicije za djecu i adolescente, a to je “konzervativna” Danska.

U njihovom glavnom nacionalnom medicinskom časopisu “Ugeskrift for Laeger” ovoga srpnja danski su liječnici objasnili oštri zaokret u zdravstvenoj skrbi prema mladima koji za sebe misle da su transrodni i to u smislu da umjesto hormonalne blokade puberteta ubuduće bivaju uključeni u programe psihosocijalne podrške.

Danska je do ovog zaključka došla nakon što je doživjela veliki porast mladih koji za sebe tvrde da su transrodni: od 4 pedijatrijski dokumentirana slučaja u 2014, do njih 352 u 2022. godini.

Većina ove djece u svrhu promjene spola još u u maloljetnoj dobi potom su stavljana na hormonalnu blokadu puberteta , što je sada u svijetu nedvojbeno dokazano kao dugročno zdravstveno štetno, te su se Danci odlučili za drugačiji pristup.
Da podsjetim, sličan trend višestrukog porasta mladih koji za sebe misle da su transrodni i kojima je hormonalna blokada puberteta dostupna u maloljetnoj dobi zamjetili smo i u Hrvatskoj, te u veljači ove godine pokušali organizirati javnu raspravu o tom problemu.

Odmah potom mi inicijatori našli smo se na meti svih “objektivnih” hrvatskih medija, uključujući i notorni “Faktograf”, a koji su iz petnih žila osporavali ovaj fenomen, te nas koji su na njega upozoravali (i tražili znanstvene odgovore) počeli prikazivati kao nekakve transfobne desničare.

Gle čuda, niti pola godine nakon toga Hrvatski zavod za javno zdravstvo sproveo je detaljnu analizu naših podataka o porastu broja transrodnosti u mladih i potvrdio njihovu točnost, a u međuvremenu je sve više i više europskih zemalja odustalo od medicinski štetne prakse da se maloljetnicima dozvoli hormonalna blokada puberteta u procesu promjene spola!

S obzirom da se u Hrvatskoj nakon našeg javnog upozorenja u cilju obrane ovog štetnog medicinskog eksperimenta digla cijela politička lijeva scena (čast izuzecima!), te dio interesno/aktivistički vezanih “stručnjaka” (spomenut ću osovinu Jokić-Begić-Jokić, iliti Seka-Suprug-Braco), mislim da je nakon niza europskih primjera koji govore suprotno došlo vrijeme za postavljanje pitanja odgovornim državnim institucijama:

Zašto Hrvatska i dalje nastavlja medicinski škoditi svojoj djeci?

Najnovije

Još iz rubrike