Bablje ljeto: Evo do kad će biti lijepo i vruće, slijedi nestabilnije vrijeme

Photo by Scott Goodwill on Unsplash

I u prvim danima novog tjedna nastavlja se sunčano i vruće, uz i dalje visok, gdjegod i vrlo visok UV indeks – mjeru jakosti sunčeva zračenja.

U srijedu nestabilnije, uz porast naoblake, jugozapadnjak i jugo, a još veća vjerojatnost pljuskova i grmljavine bit će u četvrtak, uglavnom na sjevernom Jadranu i u većini unutrašnjosti. Dnevna temperatura zraka će se sniziti pa će u nastavku tjedna biti primjerenija sredini rujna, uz većinom suho vrijeme, piše HRT.

I početkom tjedna stabilno te osobito danju iznadprosječno toplo

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U ponedjeljak u istočnim hrvatskim krajevima sunčano, čak i vedro, tek rijetko ujutro s kratkotrajnom maglom. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura od 12 do 14 °C, a poslijepodne između 30 i 32 °C.

Vedrina i u središnjoj Hrvatskoj, a kao i u nedjelju, jutarnja magla bit će lokalna i kratkotrajna, najvjerojatnija u Moslavini, Posavini i na Banovini. Najviša dnevna temperatura oko 30 °C, a ujutro oko 14 °C.

Kratkotrajna jutarnja magla i svježina i po kotlinama gorske Hrvatske, a danju će cijeli zapad zemlje biti “okupan” suncem uz temperaturu zraka između 27 i 31 °C. Podno Velebita ujutro gdjegod umjerena bura, a poslijepodne na sjevernom Jadranu vjetar s mora koje će biti mirno i malo valovito.

Mirno ili malo valovito more bit će i na sunčanom srednjem Jadranu, gdje će samo ponegdje sredinom dana zapuhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža noćna temperatura zraka od 19 do 23 °C, a najviša dnevna oko 31 °C. U unutrašnjosti Dalmacije ujutro svježije, a poslijepodne i do 33 °C.

Kad je vrijeme u pitanju, prvi dan novog tjedna bit će isti i na jugu Hrvatske – obilje sunca, vedrina i uglavnom slaba dnevna cirkulacija vjetra uz malo valovito more. Najviša dnevna temperatura zraka od 30 °C na obali do 33 u dolini Neretve.”

U utorak još sunčano i vruće pa nestabilnije

“Većinom vruće na kopnu i sljedeća dva dana. Nakon sunčanog utorka s mjestimice jutarnjom maglom, u srijedu postupan porast naoblake i nestabilnije, a navečer u najsjevernijim krajevima već može biti i pljuskova s grmljavinom. U četvrtak će biti česti, moguće i izraženiji, te će pritom osvježiti. U srijedu će zapuhati umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak i zapadnjak, te zatim okrenuti na sjeverozapadnjak.

Na Jadranu u utorak pretežno sunčano i vruće, a zatim povremeno više oblaka. U srijedu još uglavnom suho, a u četvrtak su mjestimični pljuskovi i gmljavina mogući ponajprije na sjevernom Jadranu gdje mogu biti i izraženiji. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i jugo, u četvrtak u okretanju na sjeverozapadnjak i buru. Temperatura u blagom padu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Share This Article