13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Milatović kod Milanovića: Što će biti s brodom Jadran? Ja i...

VIDEO Milatović kod Milanovića: Što će biti s brodom Jadran? Ja i sa suprugom imam otvorenih pitanja…

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u ponedjeljak je stigao u prvi posjet Hrvatskoj te se tom prilikom sastao i s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, nakon čega su dali izjavu za medije.

“Na početku mandata dobrodošao, nije ovo prvi susret, imali smo priliku već razgovarati o većini tema; opće političke teme, kao put Crne Gore i priključivanje EU i NATO-u, ali to je već geoplitička činjenica…”, započeo je predsjednik Milanović.

“Važno je da se odnosi grade i njeguju”, dodao je.

“Kako je moguće da države koje su prije 5-10 godina ušle u NATO još nisu u EU? To je razvlačenje, bijeg od rješenja, ako ti je vojska na razini da možeš biti član NATO-a, kako ne možeš premostiti neslućene prepreke i postati članica EU-a? U tom smislu imate moju podršku”, istaknuo je Milanović.

Milatović je najprije naveo da je u “posjtu kod prijatelja u svojstvu prijatelja”.

“Crna Gora i Hrvatska imaju prijateljske odnose i brižno njegujemo naše prijateljstvo”, kazao je crnogorski predsjednik, koji se još jednom zahvalio Milanoviću što je sudjelovao na njegovoj inauguraciji.

Zahvalio se Milanoviću na pozivu i srdačnoj dobrodošlici te pozvao Milanovića u Crnu Goru.

Dodao je da Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima. “Čestitam RH na svemu dobrom što se uradili u prethodnom razdobolju, destljeću članstva u EU, skorom članstvu u Schengenu i eurozoni.”

“Drago mi je što hrvatska zajednica ima predstavnika u novom sazivu skupštine u Crnoj Gori. Milanović je već spomenuo da smo govorili o par otvorenih pitanja koja postoje između RH i Crne Gore. Ja sam sva ta pitanja naslijedio od svojih prethodnika i jasno sam rekao da se zalažem na princima dobrosusjedskih odnosa da se intnzivira rješavnaje svih pitanja”, naglasio je Milatović.

Milatović se osvrnuo i na pitanje broda Jadran. “Razgovarali smo o otvorneim pitanjima, ovdje želim ponoviti da nijedno od tih pitanja ja nisam napravio, a nije ni Milanović. Podržavam dijalog između vlada. Što se tiče broda, faktičko stanje govori da je u vlasništvu Crne Gore, mislim da je naša pozicija jasna, ali smo otvoreni da otvorimo dijalog i na tu i na druge otvorene teme. Ja i sa suprugom imam otvorenih pitanja, nromalno je da i prijateljske zemlje imaju otvorenih pitanja.”

“Nevjerojatno je to kakva pomama postoji za brodovima iz doba Josipa Broza – Jadran, Galeb… Nadam se da postoji neko financijski održivo rješenje. Ima puno važnijih tema od te teme”, dodao je Milanović.

Milanović je rekao da bi Crna Gora trebala nastaviti put prethodne vlade u generalnom smjeru. “To je Europska unija. Idite u tom pravcu, koliko možemo pomoći, pomoći ćemo.”

Milatović je govorio i političkoj stabilnosti u Crnoj Gori. “Crna Gora je na raskrsnici – hoće li postati u potpunosti pravna država. Nisam siguran da oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu mogu pomoći da se vrati na put pravne države i u tom smislu se zalažem za široku vladu.”

“Moja politika je vrlo jasna, snažno se zalažem za ubrzanje našeg europskog puta. Zalažem se za Crnu Goru kao dobrog susjeda i to je jasna politika koju ja provodim”, dodao je crnogorski predsjednik.

Naveo je da neki prethodni političari u Hrvatskoj nisu pomagali Crnoj Gori na njenom europskom putu. “Mislim da je u interesu Hrvatske da se europska granica pomakne prema jugu i mislim da u tom smislu imamo zajednički jezik”, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike